Vědci vytváří 3D model nejdelší jeskyně v Česku. Je to práce na roky

S výzkumem systému Amatérské jeskyně v Moravském krasu pomůže počítačový 3D model. Naskenované jsou zatím zhruba tři kilometry jeskyně, letos by mělo přibýt dalších minimálně několik set metrů. Oznámil to Stanislav Lejska z Českého hydrometeorologického ústavu, který model spoluvytváří. Amatérská jeskyně je nejdelším jeskynním systémem v ČR.

Hydrometeorologický ústav na projektu pracuje s Ústavem geoniky Akademie věd ČR od roku 2013. „Trojrozměrný model jsme začali vytvářet v soutokové oblasti, kde se sbíhají potoky Bílá voda a Sloupský potok a vzniká říčka Punkva. Nás zajímá hydrologie, měříme kolísání hladin. Vizí je, že by se do trojrozměrného modelu načítala reálně naměřená data,“ uvedl Lejska.

Vědci chodby jeskyně postupně mapují 3D skenerem, ročně na třech až čtyřech akcích. Naskenované jsou zatím asi tři kilometry chodeb. „Záleží na tom, jak je ta chodba členitá. Někdy za den stihneme udělat třeba 50 metrů, jindy i několik set metrů,“ uvedl Lejska.

Letos by podle něj mohlo přibýt dalších několik set metrů, snad i kilometr. Celý jeskynní systém ale měří asi 40 kilometrů. „Práce je to na roky, hotovi nebudeme asi dřív než za deset let. Ale vývoj technologií jde velmi rychle dopředu, těžko se to dá odhadnout. Třeba za pár let budeme schopni rychle naskenovat i několik kilometrů,“ uvedl Lejska.

3D mapování pomůže poznat jeskyni

Trojrozměrné modelování by podle Lejsky nemělo přinést výsledky jen v hydrologii, ale například i geologii, tektonice či při výzkumu geneze jeskynních prostor. Na své by si však mohla přijít i širší veřejnost, jedním z výstupů by totiž mohla být například virtuální prohlídka celé jeskyně.

Veřejnosti nepřístupná Amatérská jeskyně, která je v prostoru mezi propastí Macocha a obcemi Sloup a Holštejn, je nejdelším jeskynním systémem v Česku. V krasu je více než 1100 jeskyní, trvale zpřístupněno je jen pět z nich. Nejslavnější jsou Punkevní jeskyně spojené s propastí Macocha, které si ročně prohlédne 200 tisíc turistů z celého světa. Atrakcí Punkevních jeskyní je plavba po podzemní řece.