Brněnská chemička vytvořila recept na opalovací krémy pro africké albíny

Chemička Andrea Hároniková z brněnské techniky vytvořila recept na levné opalovací krémy pro albíny v Ghaně. Cílem bylo navrhnout produkt, který mohou snadno vyrábět z lokálních surovin lidé bez chemického vzdělání, bez speciální techniky či přístrojů. Peníze pro rozjezd výroby v Ghaně sháněla skupina dobrovolníků prostřednictvím serveru HitHit. Místo potřebných 130 tisíc už mají přes 180 tisíc korun, oznámila mluvčí Vysokého učení technického Radana Kolčavová.

Lidé s albinismem – tedy s bílou kůží a poruchou tvorby melaninu – na africkém kontinentu často čelí nejen diskriminaci pramenící z předsudků, ale hrozí jim také vysoké riziko vzniku rakoviny kůže. Ochranné opalovací krémy, jaké používají turisté, si ale nemohou dovolit.

„Jeden krém vychází na třicet dolarů (zhruba 680 Kč), což je pro místní nemyslitelná částka,“ uvedla Hároniková. Cena jejího krému by se měla pohybovat okolo dvou dolarů (asi 45 Kč) za 200 mililitrů.

Vojtěch Kundrát a Andrea Hároníková z FCH VUT
Zdroj: VUT

„Hlavní složkou bude místní velmi kvalitní a levné bambucké máslo, které se krásně vstřebává a regeneruje pokožku. Mezi další přísady bude patřit například hydratující kokosový olej nebo avokádový olej a oxid titaničitý,“ popsala Hároniková recepturu krému s ochranným faktorem 50.

Od vynálezu k praxi

V Africe by se měl krém začít vyrábět v červnu. Hároniková nejprve spolu s dalším pracovníkem chemické fakulty Vojtěchem Kundrátem zkusí vyrobit větší množství krému za simulovaných afrických podmínek, následně Kundrát v Ghaně založí výrobnu a zaučí místní pracovníky.

Právě Kundrát stojí spolu s Lukášem Houdkem za myšlenkou udržitelné pomoci albínům v Africe. „Když se Lukáš Houdek, koordinátor vládní kampaně HateFree Culture, při své cestě do Ghany dozvěděl o tamní problematice albinismu, rozhodl se dovézt do země aspoň nějakou zásobu těžko dostupného produktu,“ uvedla Hároniková.

Přes facebookovou výzvu se Houdkovi podařilo nashromáždit přes sedmdesát litrů opalovacích krémů. V této souvislosti jej také kontaktoval Kundrát s myšlenkou na dlouhodobé řešení problému. Peníze na zahájení výroby a nákup základních surovin shání dobrovolníci přes HitHit, kde ohlas překonává očekávání.