SpaceX musí propustit desetinu zaměstnanců. Muska zlobí program satelitů

Vesmírná společnost SpaceX amerického podnikatele Elona Muska propustí zhruba deset procent ze svých více než šesti tisíc zaměstnanců. Informoval o tom na svých internetových stránkách list Los Angeles Times s odvoláním na zdroj obeznámený se situací.

„SpaceX se musí stát štíhlejším podnikem. To znamená, že se musíme rozloučit s některými talentovanými a tvrdě pracujícími členy týmu,“ reagovala Muskova firma na otázky listu Los Angeles Times ohledně snižování počtu zaměstnanců.

Informace potvrdil i britský deník Guardian. Podle něj společnost reaguje na „extrémně náročné výzvy v budoucnosti“. V dopise médiím mluvčí společnosti uvádí: „Abychom mohli dál dodávat služby svým zákazníkům a úspěšně vyvíjet kosmické lodě a globální internet, musí se SpaceX stát štíhlejší. I individuálně už totiž jakýkoliv z těchto kroků jiné organizace přivedl k bankrotu.“

Problémy satelitního programu

Už v červnu roku 2018 propustil Musk nejméně sedm lidí z vrcholného managementu satelitního programu SpaceX, který sídlí v Seattlu. Podle médií byly příčinou jejich propuštění rozpory v tom, jak rychle má společnost vyvíjet a testovat satelity Starlink.

Tento program totiž čelí silné konkurenci společností OneWeb a Telesat, které by se chtěly stát prvními na trhu s internetovými službami přenášenými pomocí satelitní sítě. Musk propuštěné zaměstnance nahradil experty z centrály firmy v Kalifornii.

Novinky ze SpaceX

Musk minulý týden představil veřejnosti projekt Starship – testovací verzi horního stupně rakety, jejíž spodní část se jmenuje Super Heavy. Podle něj se tento stroj připravuje na testy, které by se měly uskutečnit v horizontu několika týdnů.

Avantgardní podnikatel založil společnost SpaceX v roce 2002 a dosáhl s ní řady úspěchů v oblasti vesmírné dopravy. Je rovněž zakladatelem a generálním ředitelem výrobce elektromobilů Tesla, pracuje také na vývoji bateriových úložišť.