Měsíc zřejmě zažije velmi rušný rok. Po Číňanech se na něj chystají Indové, Izraelci, Němci a Američané

Události ČT: Dobývání Měsíce (zdroj: ČT24)

Historické přistání čínské sondy na odvrácené straně Měsíce nejspíš není jedinou „návštěvou“, která toto vesmírné těleso letos čeká. Kromě Číňanů na něm chtějí přistát také Indové, Izraelci, Němci a Američané. Většinou jde o soukromé projekty, které se pravděpodobně mohou zpozdit, ale zároveň jsou už všechny v pokročilém stadiu příprav. První by na konci ledna mělo Měsíc navštívit indické vozítko Čandraján-2.

Indové s dobýváním Měsíce začali už před jedenácti lety. Tehdy ho sonda Čandraján-1 obíhala a pak na něj neřízeně spadla. Po Číňanech mají z letošních účastníků měsíčních závodů nejvíc zkušeností, a tak tentokrát chtějí měkce přistát.

„Naším cílem je přímo na místě experimentálně zjišťovat chemické složení měsíční půdy,“ vysvětluje Kailasavadivoo Sivan, předseda Indické výzkumné vesmírné organizace ISRO.

„Přistávací modul a malé vozítko, asi patnáctikilové, má fungovat čtrnáct dnů, což je mnohem méně než čínská sonda,“ dodává k indickým plánům Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

Tři projekty ze soutěže  Google Lunar X Prize

Na jaře by na Měsíc měl dosednout i izraelský přistávací modul Beresheet, který by tam byl prvním soukromým přístrojem. „To, co Čína dokázala jako národ, teď dokáže jedna izraelská nezisková firma se čtyřiceti zaměstnanci,“ věří Jariv Baš, spoluzakladatel společnosti SpaceIL, která se na Měsíc chystá. 

SpaceIL se účastnila soutěže Google Lunar X Prize. Hlavní cenu třicet milionů dolarů za přistání na Měsíci už získat nestihne, přesto hodlá letět. „Otázka je, jestli se jim to podaří. Lander (přistávací modul – pozn. red.) je sice jednodušší, ale není tam žádná zkušenost,“ komentuje izraelské ambice Václavík.

Ze stejné soutěže vzešly i další dva soukromé projekty. Jedním z nich je německé vozítko Asimov. „Chceme se vrátit na místo, kde přistálo Apollo 17, a vyfotografovat ho,“ říká za německý tým Karsten Becker ze společnosti PTScientists.

Druhým projektem pak je americký přistávací modul Lunar Scout. Václavík ale ani jednomu z projektů moc nevěří. „U obou vidím ty šance velmi mizivé. Nemají ani zablokované místo na raketě,“ vysvětlil svou skepsi český odborník.

Vznikne u Měsíce nová kosmická stanice?

Tradiční vesmírné velmoci mezitím debatují o nové kosmické stanici na orbitě Měsíce. „Neříkáme: Pojďme zpět na Měsíc. Protože to by znamenalo vrátit se k vesmírným závodům z šedesátých let minulého století, ale pojďme vpřed na Měsíc. A to společně,“ podotýká Johann-Dietrich Wörner, ředitel Evropské kosmické agentury ESA. 

Stanice by mohla sloužit jako výchozí bod pro lety dál do kosmu. Její realizace je ale zatím v nedohlednu.