Kontroverzní šéf Roskosmosu míří do USA, i když je na sankčním seznamu. Kritika zní od demokratů i republikánů

Pozdvižení mezi jestřáby v americkém Kongresu vyvolaly zprávy o připravované návštěvě šéfa ruské kosmické agentury Roskosmos Dmitrije Rogozina v USA. Napsal to americký server Politico. Rogozina, který je od roku 2014 na americkém sankčním seznamu, pozval k návštěvě jeho americký protějšek, šéf Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Jim Bridenstine. Datum zatím nebylo stanoveno, k setkání by mělo dojít zkraje letošního roku.

Na sankční seznam USA byl Rogozin zařazen za aktivní přípravu a podporu okupace ukrajinského Krymu. Spojené státy tak podle sankčních pravidel navštívit nesmí. Bridenstine ale už loni v říjnu ruským novinářům sdělil, že pro ruského hosta vyjednal dočasné uvolnění sankčního režimu.

Rogozina, dřívějšího místopředsedu ruské vlády, považují jeho oponenti za ultranacionalistu a rasistu, protiamerického fanatika a homofoba, připomíná Politico. Šéf Roskosmosu má navštívit americkou kosmickou centrálu v Houstonu, kde by měl jednat o další rusko-americké spolupráci ve vesmíru, která zdárně pokračuje navzdory praktickému umrtvení vzájemných vztahů. Promluvit má také na houstonské univerzitě. 

Kontroverzní politik v čele kosmické agentury

V roce 2003 Rogozin spoluzakládal xenofobní ruský spolek Rodina (Vlast), který vyzýval k zákazu židovských organizací v zemi. Obyvatele severního Kavkazu označoval sám Rogozin za „odpad“. V roce 2010, kdy byl stálým ruským zástupcem při NATO, vzkázal velitelům aliance, že „ruský medvěd povstane a nakope jim zadek“.

Zpráva o Rogozinově chystané návštěvě vyvolala v Kongresu nelibost demokratů i republikánů, uvádí Politico. Vlivný demokratický senátor Mark Warner prohlásil, že příjezd Rogozina by „vydal absolutně špatný signál“ o režimu protiruských sankcí. Podle bývalé náměstkyně ministra obrany USA Evelyn Farkasové je návštěva „krajně nevhodná vzhledem k tomu, kdo Rogozin je a že je na sankčním seznamu“.

Plány návštěvy jsou komplikované sankcemi

Bridenstine pozval Rogozina do USA už loni, ale dodnes nejsou podrobnosti návštěvy veřejně známy. Datum jeho příjezdu tají Rusové i Američani. Podle některých amerických expertů má návštěva smysl, protože jde o záležitost vědeckou, nikoli politickou. Bridenstine navíc loni navštívil Moskvu a promluvil na tamní univerzitě.

Washington pozastavil sankce proti ruským činitelům zatím jen jednou. Stalo se to loni v lednu, kdy USA navštívila tříčlenná delegace pracovníků ruských tajných služeb. Jejím vedoucím byl šéf zahraniční rozvědky SVR Sergej Naryškin, který je na sankčním seznamu. Už tehdy cesta vyvolala spory, které Bílý dům odmítal s poukazem na potřebu mezinárodní spolupráce v boji s teroristy.