Jako bublající voda. Sonda InSight zachytila zvuky větru na Marsu

Na konci listopadu na Marsu úspěšně přistála americká sonda InSight. A teď poslala z povrchu rudé planety první zvukové soubory. Podařilo se jí zachytit, jak do jejích solárních panelů naráží marsovský vítr.

Americká sonda InSight, která na konci listopadu přistála na Marsu, vyslala na Zemi první zvukový záznam z povrchu. Nijak neupravenou nahrávku zveřejnil Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Na záznamu jsou slyšet nárazy větru do solárních panelů, které způsobily vibrace celé sondy. Nahrávku pořídily tlakové senzory uvnitř aparátu a také seismograf, uvedla NASA.  Podle údajů senzorů měl vítr rychlost mezi pěti a sedmi metry za sekundu – tedy až 25 kilometrů v hodině, což na Zemi meteorologové hodnotí jako mírný vítr. Mířil od severozápadu na jihovýchod. Směr odpovídal tomu, jak se v této oblasti pohybovaly prachové víry, které sledovaly přístroje z oběžné dráhy při přistání.

„Zachycení tohoto zvuku bylo zcela neplánované,“ uvedl Bruce Banerdt, šéf výzkumné mise InSightu. „Ale jedním z našich cílů je měřit pohyb na Marsu, což přirozeně znamená i pohyb zvukových vln,“ dodal.

Co dělá InSight na Marsu

Práce InSightu na povrchu je naplánována do 24. listopadu 2020, což je jeden marsovský rok a 40 marsovských dnů.

InSight je vůbec první sonda určená k seismickému průzkumu Marsu. Jejím úkolem bude měřit tepelný tok v planetární kůře či zaznamenávat „marsotřesení“, pokud existuje. Na palubě je také radiolokátor pro měření odchylek v rotaci Marsu, což vědcům pomůže zjistit podrobnosti o planetárním jádře.

Odborníci si také myslí, že sonda potvrdí přítomnost tekoucí vody pod povrchem planety. Pátrat po stopách dávného či současného života ale InSight nebude.