"Byl jsem jediný, kdo přehodil basebalový stadion," vzpomínal Jan Železný v Hyde Parku

HPC s Janem Železným (zdroj: ČT24)

Hostem Hyde Parku Civilizace byl jeden z nejúspěšnějších českých sportovců všech dob Jan Železný. Vzpomínal nejen na doby, kdy porážel zbytek planety, ale i na to, jak se téměř stal baseballistou.

Rok 1984 změnil závody oštěpařů. Na scéně se objevil nadějný československý junior z Mladé Boleslavi. „Velmi kvalitní výkon zaznamenal vítěz oštěpu Železný. Hodil 76,80 a zůstal metr za československým rekordem,“ komentovala tehdy jeho výkon Česká televize.

Rekordy začal házet hned vzápětí. I proto, že se těžiště oštěpu posunulo o 4 centimetry dopředu a tabulky se začaly psát nanovo. První ze svých pěti oficiálně uznaných světových rekordů hodil v roce 1987 v Nitře. Chvíli poté přidal i první velký úspěch na mistrovství světa v Římě. O rok později na olympijských hrách v korejském Soulu oštěpař Jan Železný získal stříbrnou medaili. 

Zlatá kariéra

Pak přišly zlaté triumfy v Barceloně, Atlantě a Sydney. Železný se tak stal prvním oštěpařem historie, který vyhrál tři olympiády, navíc po sobě. S medailemi z mistrovství světa a Evropy je také jedním z nejúspěšnějších sportovců nejen české a československé historie. V roce 2000 byl vyhlášen nejlepším sportovcem Evropy i světa.

Už během své kariéry se zapojil do práce v Mezinárodním olympijském výboru, ovšem dál závodil. I ve čtyřiceti letech uspěl na vrcholné soutěži a byl třetí na mistrovství Evropy. O dva měsíce později, v říjnu 2006, přišlo definitivní loučení. Odehrálo se na stadionu, který nesl jeho jméno. S atletikou ale Železný neskončil a vychovává další generace úspěšných českých oštěpařů a oštěpařek.

I v tomto oboru se ukázal jako velmi úspěšný trenér. První triumfy přišly u Barbory Špotákové. V Pekingu jí ještě jen fandil, v Londýně o čtyři roky později ji už trénoval. Špotáková se stala dvojnásobnou olympijskou vítězkou.

Než spolupráci v roce 2014 ukončili, stala se i mistryní světa. To už ale začali vozit medaile i mužští členové Železného týmu. Jako první Vítězslav Veselý, který získal bronz na olympiádě v Londýně a o rok později se stal mistrem světa.

Poslechněte si celý pořad jako Podcast – tedy jen ve zvukové formě: