Gorilám a plejtvákům se daří, vědci snížili stupeň jejich ohrožení. Vyšel nový Červený seznam

Snahy o zachování některých druhů zvířat jsou úspěšné. Například plejtvák myšok a gorila horská se na novém Červeném seznamu ohrožených druhů dostali na lepší místa. Podle biologů je to především důsledek kontrolovaných snah o jejich zachování.

V polovině listopadu vyšla nová verze Červeného seznamu IUCN, který je známý také jako Červená listina ohrožených druhů. Tento dokument vzniká každé dva roky, aktualizuje informace o ohrožených zvířatech a poukazuje na pozitivní i negativní změny ve velikosti jejich populací.

Velká část zprávy přináší negativní informace, dají se v ní ale najít také náznaky, že cílená lidská snaha v záchraně opravdu pomáhá. Zásadním problémem je podle nové zprávy především nadměrný rybolov – ten ohrožuje 13 procent druhů mořských ryb kaniců nebo 9 procent všech druhů ryb v jezeře Malawi. Nadměrná těžba zase ohrožuje křídlovky, bobovité stromy z tropických oblastí.

Seznam nyní popisuje 96 951 druhů, z nich je vymřením ohroženo 26 840 druhů. „Tato zpráva ilustruje sílu ochranářských snah, kdy vidíme zlepšení počtů například plejtváků myšoků nebo goril horských,“ uvedla Inger Andersenová, ředitelka Mezinárodního svazu ochrany přírody, který seznam vydává.

„Tyto úspěchy jsou důkazem, že ambiciózní, ale koordinované snahy vlád, byznysu i občanské společnosti mohou zvrátit vymírání druhů. Bohužel nejnovější zpráva také zdůrazňuje, jak ničení biodiverzity poškozuje nejdůležitější snahy společnosti – například potravinovou bezpečnost. Nutně potřebujeme efektivnější podporu snahám o zachování druhů,“ komentovala výsledky.

Příklady, které ukazují, kudy dál

Plejtvák myšok je podle Andersenové skvělým příkladem úspěšné snahy. Ještě v minulé verzi Červeného seznamu byl uváděný jako Ohrožený, v současné době se posunul do lepší kategorie Zranitelný. Reálně se změna projevila tak, že od 70. let minulého století se jejich počet přibližně zdvojnásobil – v současné době existuje stabilní populace o přibližně 100 tisících kusech.

Jde o důsledek omezení jejich lovu, které funguje od roku 1976. Podobný dopad biologové popsali také u dalšího velkého kytovce – plejtvákovce šedého. Ten se v novém Červeném seznamu přesunul z kategorie Kriticky ohrožený do Ohrožený. Oba druhy přitom byly v minulosti ohrožené nadměrným lovem.

Naděje pro gorily, kterou tento seznam přináší, je ještě méně očekávaná. Řada expertů ještě donedávna tvrdila, že gorily horské nemají šanci přežít – nicméně nový seznam je přeřadil z kategorie Kriticky ohrožený do kategorie Ohrožený. Také u nich se jedná o výsledek úsilí komunit v místech, kde žijí.

Přispěly k tomu ozbrojené hlídky, ničení pastí, osvěta mezi místními a mnoho dalších dílků, které tvoří skládačku záchranných snah. Ještě v roce 2008 se odhadovalo, že ve volné přírodě žije posledních 680 těchto inteligentních tvorů – letos už jich bylo přes tisíc. A to je pro tento poddruh gorily vůbec nejvyšší počet, jaký byl kdy popsán.