Zvířat ve volné přírodě rychle ubývá. Ohrožené zebry a žirafy v Keni teď mapují dobrovolníci

S databází ohrožených zvířat v Keni pomáhají stovky dobrovolníků (zdroj: ČT24)

Organizace spojených národů varuje před drastickým úbytkem volně žijících zvířat. Ztráta jejich přirozeného prostředí způsobená hlavně člověkem by prý mohla vést k nejhorší krizi od vymření dinosaurů před 65 miliony let. Předejít tomu se snaží třeba vědci v Keni, kteří fotí s pomocí dobrovolníků ohrožené zebry a žirafy. Vzniknout má přesná databáze zvířat, jež je pomůže lépe chránit.

Objektivy míří v srdci keňské savany na zebry Grévyho. Stovky dobrovolníků tak chtějí přispět národnímu sčítání ohrožených druhů zvířat. Software z čárových kódů na srsti zvířat vyčte třeba i detaily o jejich pohybu nebo reprodukci.

„IBEIS je početní systém, který páruje fotky divokých zvířat s proužky, tečkami a jinými vzory. Díky algoritmu obrazu rozděleného do mřížek poznáme, jestli jde o stejného živočicha,“ říká šéf monitoringu z Lewa Wildlife Conservancy David Kimiti.

Zatímco kdysi zebra Grévyho byla doma v celé oblasti Afrického rohu, dnes žije jen v Etiopii a Keni. Za poslední tři dekády se druh ztenčil o víc než polovinu. Může za to soupeření o pastviny a vodu s jinými zvířaty, ale hlavně ztráta jejich přirozeného prostředí zásahem člověka, který zebry zabíjí pro maso nebo léčebné účely.

„Co se týče čísel, zaznamenali jsme dramatický pokles. V 70. a 80. letech jsme mluvili o 15 tisících jedinců ve volné přírodě. Teď se bavíme o zhruba 2 500,“ upozornil Peter Lulampa z organizace Grevy's Zebra Trust.

Výzkumníci kontrolují i počet žiraf v zemi. Nelegální lov a rozšiřování zemědělské půdy vede k jejich tichému vymírání. „Žirafa síťovaná a zebra Grévyho jsou oba druhy ze severní Keni, takže je rozumné zapojit je do tohoto sčítání a získat tak obrázek o aktuální situaci,“ míní Kimiti.

Ohrožená žirafa v Keni
Zdroj: ČT24

Pozorovat divoká zvířata do Keni jezdí každoročně víc než milion lidí. Sčítání se snaží zachovat hlavní zdroj příjmu země. Turismus každý rok do státní pokladny přinese 800 milionů dolarů.