Spor o CIIRC pokračuje: Rektor ČVUT vypsal výběrové řízení na nového ředitele

Rektor Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) Vojtěch Petráček v úterý vypsal výběrové řízení na ředitele Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC), z jehož čela v červnu odvolal Vladimíra Maříka. Upozornil na to server Nový deník.

Napjatá situace v CIIRC vznikla poté, co 4. června Petráček odvolal Maříka z čela institutu s odůvodněním, že Mařík nepřispívá k vzájemné spolupráci fakult a ústavů ČVUT. Mařík a jeho příznivci označili odvolání za odplatu za jeho nelichotivá slova vůči škole, která zazněla v dokumentu České televize.

Zaměstnanci institutu proti odvolání Maříka protestovali. Mařík později uvedl, že situace ohrožuje důležitý vědecký projekt a česko-německou spolupráci, podle Petráčka je problémem projektu nekvalitní příprava. Do sporu se zapojil i premiér Andrej Babiš (ANO), Maříka se zastal také prezident Miloš Zeman.

Mařík: Německé ministerstvo nám dalo milion eur na roboty (zdroj: ČT24)

Mařík se zřejmě o místo nebude ucházet. „Já nepředpokládám, že tento rektor by mě kdykoli jakkoli jmenoval,“ řekl ve středu ČTK. Podle Maříka podmínky ve výběrovém řízení znevýhodňují i některé potenciální uchazeče z dalších zaměstnanců ústavu.

Poukázal na to, že jedním z kritérií je dlouhodobý výzkumný pobyt ve výzkumné zahraniční instituci. Mařík podle svých slov působil dva měsíce na univerzitě ve Vídni a několik měsíců v Mexiku, uvedl server.

Je spor zpolitizovaný?

Podle Maříka není pro ústav dobré, že je od června bez ředitele a nový by měl nastoupit v dubnu příštího roku. „Já si myslím, že je to úmyslná hra na dlouhou dobu, aby se to rozpadlo,“ řekl Mařík ČTK. Odmítl tvrzení rektora, že se spor na CIIRC politizuje. „Premiér tu nebyl za ANO, byl tady za stát a zdůrazňoval to několikrát, že chrání zájmy státu,“ uvedl bývalý ředitel ústavu. Dodal, že s ním rektor poslední dva měsíce nemluvil. Ve středu se s ním nicméně sejde.

Události: Rektor ČVUT a odvolaný šéf CIIRC se sešli u ministra (zdroj: ČT24)

Nový deník uvedl, že vypsání výběrového řízení je podle Petráčka logickým krokem v situaci, která kolem CIIRC nastala. Rektor odmítl, že by se ústav mohl přeměnit na fakultu, jak navrhoval Mařík. Současně chce podle serveru pokračovat také v hledání smířlivého řešení tak, aby se stihla včas podat žádost o klíčový grant.

Výběrové řízení bylo vypsáno jen den poté, co o situaci jednali ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) a místopředseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček. V pondělí se shodli na tom, že upřednostňují variantu dohody mezi „znesvářenými“ stranami, řekl ČTK Havlíček.

Nejen české peníze

Projektu RICAIP, který Mařík vede, se také účastní partneři z Německa a Vysoké učení technické v Brně. Týká se propojení robotů na různých vzdálených místech takovým způsobem, aby se mohli ovládat z jediného místa.

Podle Havlíčka by mělo být primárním cílem neudělat mezinárodní ostudu. „Cílem je najít dohodu a podat projekt. Když se nepodá, znamenalo by to ztrátu 50 milionů eur,“ uvedl v pondělí Havlíček s tím, že všechny strany musí udělat kompromis.

ČVUT otevřela CIIRC loni v květnu. Výukové a výzkumné centrum v pražských Dejvicích má fungovat jako ústřední pracoviště špičkové vědy napříč technickými obory se zaměřením na digitalizaci průmyslu.