Rusko nabízí svou část ISS ke komerčním experimentům

Soukromým společnostem se otevírá cesta k výzkumu na oběžné dráze Země. Ruská kosmická agentura Roskosmos to umožní v té části mezinárodní stanice ISS, která patří Rusku.

Ruská kosmická agentura Roskosmos nabízí případným zákazníkům provádět na komerčním základě experimenty v ruské části Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). S odvoláním na sdělení tiskové služby Roskosmosu o tom informovala agentura TASS.

Experimenty a vědecký výzkum v podmínkách mikrogravitace mohou zainteresované subjekty provádět s využitím zařízení, které už v ruské sekci orbitálního komplexu je. Dnes se tam podle agentury nachází více než 30 komplexů vědeckých přístrojů a různého vybavení.

Co je v nabídce?

„S využitím tohoto zařízení lze provádět fyzikální, chemické, biologické, biotechnologické a lékařské pokusy; studovat zemský povrch a kosmické záření; zkoumat reakci lidských orgánů na faktory kosmického letu a na určité podmínky; vytvářet nové materiály; testovat různé inovativní metody poskytování lékařské péče,“ citoval TASS informaci Roskosmosu. 

Ruský kosmický sektor zjevně hledá nové zdroje financí. Prostředky na vesmírný výzkum byly v posledních letech omezeny vzhledem k finanční a hospodářské krizi.