Našli jsme obraz mladistvého Leonarda da Vinciho, tvrdí Italové. Má jít o jeho nejstarší dílo

Italští experti tvrdí, že objevili nejstarší obraz od renesančního umělce Leonarda da Vinciho. Měla by jím být glazovaná keramická kachlička s obrazem archanděla Gabriela, kterou představili dva italští odborníci. Ti ji zkoumali tři roky a došli k závěru, že ji vytvořil Leonardo da Vinci.

„Máme sice mnoho děl, která vytvořil Leonardo v pozdějším věku, jako je Mona Lisa či Poslední večeře, ale tohle dílo vnáší pohled do umělcova mládí,“ řekl profesor Ernesto Solari, který dílo spolu s expertkou Ivanou Bonfantinovou zkoumal. Podle něj obraz na keramice, jež je soukromým majetkem italské šlechtické rodiny, namaloval Leonardo jako osmnáctiletý.

Podpis na obraze není pouhým okem vidět, ale experti ho zkoumali infračerveným zářením. Na archandělově tváři nalezli malými písmeny nápis „Da Vinci Lionardo rok 1471“. Měl by to být i nejstarší Leonardův podpis. Je trochu rozmazaný, což se podle expertů stalo při vypalování v peci.

„Domníváme se, že je to Leonardův autoportrét. Archanděl Gabriel byl tehdy lidmi vnímán podobně, jako dnes rocková hvězda, a lidé se s ním chtěli ztotožnit,“ řekl profesor Solari.

Experti váhají

Přední britský odborník na Leonardovo dílo Martin Kemp je ale k objevu skeptický. „Pojetí vlasů se mi zdá nepřesvědčivé a detaily oblečení také,“ řekl britskému deníku The Daily Telegraph Martin Kemp z Oxfordské univerzity. Podle něj portrét neodpovídá da Vinciho rukopisu, jímž vytvořil mezi lety 1472 až 1475 obraz Zvěstování.

Keramická destička s obrazem archanděla Gabriela patří už od roku 1499 italské aristokratické rodině Fenicia, která pochází ze severu Itálie. Rodina se dlouho domnívala, že jde o cenné dílo, ale nenapadlo ji, že by autorem mohl být Leonardo da Vinci. Rodina doufá, že ji odkoupí italský stát a že bude umístěna v muzeu.

Vydáno pod