Obézní lidé snadněji přežijí pobyt v nemocnici, potvrdily tři studie

Evropští vědci představili studii, která ukazuje, jakou výhodu mají lidé s výraznou nadváhou při delší hospitalizaci. Jejich těla ji zvládají lépe než organismus štíhlých osob.

Negativní dopad obezity je dobře známý – podle řady studií zkracuje život až o deset let, což je přibližně tolik, co kouření. Nyní vědci popsali, že existují i scénáře, v nichž obezita naopak prospívá.

Paradox obezity ilustrovali rovnou na třech prezentacích v rámci Evropského obezitologického kongresu, který se na konci května konal ve Vídni. Jednou z prací byl výzkum z Dánska, který proběhl na 18 000 pacientech. Ukázalo se, že u pacientů přijatých do nemocnice s nějakou infekční chorobou, umírali lidé s nadváhou o 40 procent méně často než lidé s normální hmotností. U obézních byla šance na přežití dokonce o 50 procent větší než u štíhlých.

Druhá práce pocházela pro změnu ze Spojených států a vycházela z dat o 1,7 milionech pacientů se zápalem plic. Tady byla čísla o něco nižší, ale pořád průkazná: pacienti s nadváhou a obezitou umírali o 23 respektive 29 procent méně často než ti normálně vážící.

Velmi podobné byly i výsledky poslední práce, která se koncentrovala jen na lidi hospitalizované s otravou krve ve Spojených státech. Tam byla výhoda lidí s nadváhou a obézních 23 respektive 22 procent.

Čím to?

Vědci přitom počítali i s dalšími možnými faktory, které mohly mít vliv na přežití – například brali v úvahu, zda nemocní kouřili nebo nadměrně pili alkohol. I přesto se ukázalo, že obezita je v případě těchto typů hospitalizace faktorem, který lidem pomáhá přežívat.

Podle profesorky Sigrid Gribsholtové z univerzity v Aarhusu, která vedla první z výše uvedených studií, existují dvě vysvětlení toho, jak obezita může pomáhat. Prvním z nich je, že obezita způsobuje záněty, které ale zase vyvolávají silnější reakce imunitního systému, což lidem pomáhá vyléčit se z infekcí. Druhé vysvětlení předpokládá, že obezita dává lidem lepší energetické rezervy, takže tolik netrpí ztrátou hmotnosti, která je velmi častým průvodcem dlouhodobých onemocnění.