Zabijácké tuky chce WHO do pěti let vymýtit. Zdravotníci varují před margaríny i rychlým občerstvením

Světová zdravotnická organizace (WHO) představila plán na vymýcení průmyslově vyráběných transmastných kyselin z globální produkce potravin. Látky zvané rovněž  trans tuky jsou pro svou trvanlivost oblíbené u výrobců smažených a pečených potravin či různých svačinek, konzumentům ale škodí. WHO odhaduje, že každoročně způsobují více než půl milionu úmrtí na srdeční a cévní onemocnění.

Odstranění nepřírodních trans tuků z našich jídelníčků je jednou z priorit WHO v návrhu strategického plánu pro činnost organizace v letech 2019 až 2023. Jako návod pro dosažení tohoto cíle má sloužit nový akční plán REPLACE („nahradit“) sestávající ze šesti obecných zásad. Jednou z nich je prosazovat nahrazování transmastných kyselin „zdravějšími tuky a oleji“, další například vytvořit regulace, které by průmyslové výrobě škodlivých látek zamezily.

„Zapracování šesti strategických zásad balíčku REPLACE pomůže dosáhnout eliminace trans tuků a představuje významné vítězství v globálním boji proti kardiovaskulárním nemocem,“ uvedl v prohlášení generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Používání zdravějších náhražek za transmastné kyseliny podle WHO neovlivní cenu ani chuť příslušných výrobků. Řada bohatých států již limity na obsah industriálních transmastných kyselin v balených potravinách zavedla, popřípadě zakázala ztužené oleje, které jsou hlavním zdrojem této nezdravé přísady.

Za příklad dává WHO v prvé řadě Dánsko, které jako první schválilo zmíněná omezení. „Obsah trans tuků v potravinách se dramaticky snížil a počet úmrtí na kardiovaskulární onemocnění klesl výrazněji než ve srovnatelných zemích OECD,“ napsala o situaci v Dánsku WHO.

Čím škodí trans tuky?

Transmastné kyseliny se přirozeně vyskytují pouze v mléčných výrobcích a mase přežvýkavců a průmyslově se vyrábějí procesem zvaným hydrogenace, respektive ztužování. V potravinářském průmyslu se používají od 50. let minulého století. Najít se dají v mnoha druzích potravin – zejména v polotovarech a předpečeném pečivu, olejích na smažení a margarínech na pečení, v krekrech či sušenkách a v neposlední řadě také v řadě jídel z rychlého občerstvení.

„Trans tuk je zbytečná toxická chemikálie, která zabíjí, a není žádný důvod, proč by jí měli být lidé po celém světě nadále vystavováni,“ řekl bývalý šéf amerického střediska pro kontrolu a prevenci nemocí CDC Tom Frieden. Podle WHO zvyšuje jídelníček bohatý na trans tuky riziko srdečních potíží o 21 procent. Podle mnoha studií totiž zvyšují cholesterol a urychlují aterosklerózu. 

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Táta, máma – a druhá máma. Děti se třemi biologickými rodiči se rodí bez genetické nemoci

Asi jedno dítě ze dvou set se rodí s genetickou poruchou mitochondrií, která se dědí po matce. Britští vědci našli způsob, jak problém vyřešit – vyžaduje ale dalšího genetického rodiče. Dětí s kombinací DNA tří lidí už je osm a brzy se narodí další.
včeraAktualizovánopřed 8 hhodinami

Kočky spí častěji na levém boku. Vědci věří v evoluční důvody

Spánek na levém boku by kočkám mohl pomáhat přežít v nebezpečných podmínkách, ale také po probuzení ze spánku reagovat rychleji na blížící se kořist. Popsala to nová studie, která vyšla v recenzovaném žurnálu.
před 14 hhodinami

Sluneční exploze vytvořila na tváři hvězdy obří jizvu

Před dvěma dny, 15. července, se na levé části Slunce vytvořil masivní filament. Tento oblak hustšího a chladnějšího plazmatu byl tak silný, že na povrchu hvězdy vytvořil jasně viditelný kaňon, který připomínal jizvu na tváři.
před 20 hhodinami

Ultrazpracované potraviny způsobují řadu problémů. Chemii „nasávají“ i ze strojů

Chipsy, hamburgery, slazené nápoje, ale i spousta dalších průmyslově zpracovaných potravin může způsobovat řadu civilizačních chorob a také významně přispívat k obezitě. Vědci v řadě nových studií popisují nejen dopady, ale také příčiny toho, proč je tento druh potravy tak zdraví škodlivý.
před 23 hhodinami

Před osmdesáti lety vyšlo slunce dvakrát: Oppenheimer odpálil první atomovou zbraň

Získat atomovou pumu se za druhé světové války pokoušeli Němci i Japonci, první pokusný jaderný výbuch se ale uskutečnil až 16. července 1945 v poušti u amerického městečka Alamogordo v Novém Mexiku. Byl výsledkem přísně tajného americko-britského projektu Manhattan, který v USA probíhal už od roku 1942.
16. 7. 2025Aktualizováno16. 7. 2025

Ani stopa po problémech. Obří dánská studie zkoumala riziko hliníku ve vakcínách

Z minulých desetiletí existuje spousta důkazů o bezpečnosti vakcín. Vzhledem k nové vlně obav z očkování ale přicházejí i nové studie. Jedna z nich nyní rodiče uklidňuje – hrozby spojované s hliníkem v očkovacích látkách jsou dle ní nesmyslné.
16. 7. 2025

Uherské Hradiště opakovaně ničily povodně. Archeologové zkoumali jeho odolnost

Uherské Hradiště bylo rušnou obchodní křižovatkou už před velkomoravským obdobím, které ho proslavilo nejvíc. Archeologové zjistili, že zde lidé žili a obchodovali už na přelomu 7. a 8. století. Vyplývá to z analýzy sedimentů a takzvaných pohřbených půd, odkrytých v městské zástavbě nedaleko původních břehů řeky Moravy.
16. 7. 2025

Čeští studenti zazářili na světové chemické olympiádě

Čtveřice českých středoškolských studentů si přivezla z prestižní Mezinárodní chemické olympiády (IChO) zlato, stříbro i bronz. Zazářili v konkurenci stovek studentů z celého světa.
15. 7. 2025
Načítání...