Zabijácké tuky chce WHO do pěti let vymýtit. Zdravotníci varují před margaríny i rychlým občerstvením

Světová zdravotnická organizace (WHO) představila plán na vymýcení průmyslově vyráběných transmastných kyselin z globální produkce potravin. Látky zvané rovněž  trans tuky jsou pro svou trvanlivost oblíbené u výrobců smažených a pečených potravin či různých svačinek, konzumentům ale škodí. WHO odhaduje, že každoročně způsobují více než půl milionu úmrtí na srdeční a cévní onemocnění.

Odstranění nepřírodních trans tuků z našich jídelníčků je jednou z priorit WHO v návrhu strategického plánu pro činnost organizace v letech 2019 až 2023. Jako návod pro dosažení tohoto cíle má sloužit nový akční plán REPLACE („nahradit“) sestávající ze šesti obecných zásad. Jednou z nich je prosazovat nahrazování transmastných kyselin „zdravějšími tuky a oleji“, další například vytvořit regulace, které by průmyslové výrobě škodlivých látek zamezily.

„Zapracování šesti strategických zásad balíčku REPLACE pomůže dosáhnout eliminace trans tuků a představuje významné vítězství v globálním boji proti kardiovaskulárním nemocem,“ uvedl v prohlášení generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Používání zdravějších náhražek za transmastné kyseliny podle WHO neovlivní cenu ani chuť příslušných výrobků. Řada bohatých států již limity na obsah industriálních transmastných kyselin v balených potravinách zavedla, popřípadě zakázala ztužené oleje, které jsou hlavním zdrojem této nezdravé přísady.

Za příklad dává WHO v prvé řadě Dánsko, které jako první schválilo zmíněná omezení. „Obsah trans tuků v potravinách se dramaticky snížil a počet úmrtí na kardiovaskulární onemocnění klesl výrazněji než ve srovnatelných zemích OECD,“ napsala o situaci v Dánsku WHO.

Čím škodí trans tuky?

Transmastné kyseliny se přirozeně vyskytují pouze v mléčných výrobcích a mase přežvýkavců a průmyslově se vyrábějí procesem zvaným hydrogenace, respektive ztužování. V potravinářském průmyslu se používají od 50. let minulého století. Najít se dají v mnoha druzích potravin – zejména v polotovarech a předpečeném pečivu, olejích na smažení a margarínech na pečení, v krekrech či sušenkách a v neposlední řadě také v řadě jídel z rychlého občerstvení.

„Trans tuk je zbytečná toxická chemikálie, která zabíjí, a není žádný důvod, proč by jí měli být lidé po celém světě nadále vystavováni,“ řekl bývalý šéf amerického střediska pro kontrolu a prevenci nemocí CDC Tom Frieden. Podle WHO zvyšuje jídelníček bohatý na trans tuky riziko srdečních potíží o 21 procent. Podle mnoha studií totiž zvyšují cholesterol a urychlují aterosklerózu. 

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Mezi bobrem a surikatou. Člověk patří mezi nejmonogamnější savce, ukázal výzkum

Studie vědců z Cambridge se pokusila sestavit žebříček nejvíce monogamních druhů savců. Podle starších odhadů patří člověk na hranu mezi monogamními a polygamními druhy, nový detailnější výzkum ho nicméně řadí pod vrchol pomyslné „hitparády“ monogamie.
před 36 mminutami

Alkohol poškozuje DNA a působí rakovinu, buňky se mu brání, ukazuje český výzkum

Alkohol poškozuje lidskou DNA a způsobuje rakovinu, zjistila studie vědců z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR (ÚOCHB). Buňky se dle výzkumu poškození brání a DNA opravují, u některých lidí ale méně účinně. Článek o studii zveřejnil časopis Communications Biology ze skupiny Nature, uvedl ÚOCHB. V míře, která poškozuje zdraví, pije podle výzkumů alkohol 1,5 milionu Čechů.
před 17 hhodinami

Lidé si ochočili oheň o 350 tisíc let dříve, než se předpokládalo, hlásí vědci

Objev zažehnutí ohně měl prehistorického člověka vrhnout na dráhu směřující k modernímu lidstvu. Doposud se vědci domnívali, že se toto odehrálo relativně nedávno. Nový objev ale posouvá „zkrocení“ tohoto živlu o statisíce let dál do minulosti.
před 19 hhodinami

Ani slovo o změnách klimatu způsobených člověkem. Americká EPA vše smazala

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) smazala zmínky o změně klimatu způsobené člověkem ze svého webu. V popisu změny klimatu se nyní soustředí pouze na přírodní procesy přispívající k tomuto jevu, jako jsou sopečná aktivita a změny ve sluneční aktivitě, píše deník The Washington Post (WP).
před 22 hhodinami

Tetování poškozuje imunitu a může snižovat účinnost vakcín, zjistila studie

Průlomová mezinárodní studie, na níž se podíleli i vědci z Biologického centra Akademie věd ČR, ukazuje, že běžně používané tetovací pigmenty mají vliv na imunitu, vyvolávají zánět a mohou snižovat účinnost některých vakcín. Hned po aplikaci se barviva rychle šíří lymfatickým systémem a hromadí se v mízních uzlinách, kde přetrvávají celé roky. Výzkum zkoumal toxicitu tří nejpoužívanějších barev – černé, červené a zelené – a odhalil, že pigmenty nejen zůstávají v kůži, ale také se trvale ukládají v imunitních buňkách.
před 22 hhodinami

Francouzská studie na 30 milionech dospělých ukázala, jak bezpečné jsou vakcíny proti covidu

Francouzští vědci prozkoumali data o dospělých lidech, kteří v této zemi byli očkováni proti covidu. Srovnali jejich zdravotní stav s těmi, kdo vakcínu nedostali. Studie, která z tohoto výzkumu vzešla, ukázala dopady očkování a vyvrátila podezření na vážné vedlejší účinky.
10. 12. 2025

Dárce spermatu s genem způsobujícím rakovinu zplodil dvě stě dětí. Většině hrozí nádory

Dánská spermabanka, která dodává spermie pro umělé oplodnění po většině kontinentu, využívala celé roky jako dárce muže se vzácnou genetickou poruchou. Dvěma stovkám dětí, které díky jeho genetickému materiálu přišly na svět, tak hrozí rakovina. Některé už na nemoc zemřely, popsali výsledky rozsáhlé investigace novináři.
10. 12. 2025

Vědci popsali v srdci Prahy pro Česko nové druhy lišejníků a hub

Mohlo by se zdát, že hustě osídlená území velkoměst jsou spíše pouštěmi než oázami. Ale výzkumy ukazují, že to tak není: metropole totiž vytvářejí zcela nové ekosystémy, které mohou nabízet příležitosti spoustě druhů. A podle nového výzkumu se to týká i Prahy.
10. 12. 2025
Načítání...