Vědci v USA provedli první transplantaci penisu a šourku najednou. Orgány získal veterán z Afghánistánu

Americký válečný veterán se stal prvním, kdo dostal transplantované pohlavní orgány. Informaci lékaři zveřejnili po měsíci, kdy už je zřejmé, že vše proběhlo v naprostém pořádku. Lékaři nahradili pacientovi penis a šourek, k transplantaci varlat nepřistoupili z etických důvodů.

Řada vojáků vracejících se z aktuálních konfliktů utrpí zranění takzvanými improvizovanými výbušninami. Tyto nástražné nálože jsou nejčastěji umístěné na zemi, takže k nejčastějším zraněním dnes patří vážná poranění končetin a také pohlavních orgánů. Kvůli závažnosti těchto poranění nakonec vše skončí amputací části nebo dokonce celých genitálií.

Nyní se podařilo americkým lékařům ze slavné Johns Hopkins University provést první transplantaci penisu i šourku na světě. Jde o stejné chirurgy, kteří byli u první americké transplantace obou rukou.

Podívejte se, jak taková operace vypadá:

„Doufáme, že tato transplantace pomůže mladému muži vrátit téměř normální urinární i sexuální funkce,“ uvedl profesor Andrew Lee, který na této univerzitě šéfuje transplantační a rekonstruktivní chirurgii. Operace trvala 14 hodin, zákrok se odehrál 26. března – teprve nyní jsou si ale lékaři jistí, že vše dopadlo dobře, a mohli oznámit úspěch. Na operaci se podílelo devět plastických chirurgů a dva urologové.

Vědci využili orgánů od zesnulého dárce – příjemci od něj transplantovali penis, šourek (bez varlat) a část břišní stěny.

„Je to hrozné zranění, vůbec není snadné se s ním vyrovnat,“ uvedl příjemce orgánů – veterán, který toto zranění utrpěl v Afghánistánu a z pochopitelných důvodů chce zůstat v anonymitě. „Když jsem se po operaci poprvé probudil, cítil jsem se víc normální… Měl jsem větší sebevědomí. Sebevědomí… Jako bych byl konečně v pořádku,“ uvedl v tiskové zprávě univerzity.

Ještě tento týden bude z nemocnice propuštěn, rány se hojí rychle a vše naznačuje, že tělo orgány přijme. Lékaři k tomuto riskantnímu zákroku přistoupili, protože neměli jinou možnost. Je sice možné penis rekonstruovat z tkáně na jiných místech lidského těla, ale aby byl schopný erekce, museli by ho doplnit o protetický implantát – a to vždy přináší zvýšené riziko vzniku infekce. Navíc kvůli řadě dalších zranění neměl veterán již dostatek tkáně pro takovou operaci.

Transplantace části těla od jednoho člověka druhému se nazývá allotransplantace. Zahrnuje transplantaci kůže, svalů, šlach, nervů, kostí i cév. Největším důvodem k obavám je, stejně jako u ostatních druhů transplantací, že tělo cizí tkáň odmítne. Pacient, kterému je orgán darován, proto musí před zákrokem podstoupit léčbu léky, které potlačují imunitu. V této době se nesmí nakazit žádnou chorobou, protože by jeho tělo nemělo žádné zbraně, jak s ní bojovat.

Základ úspěchu jsou správné léky

Jedním ze základních kamenů tohoto extrémně náročného zákroku byl správně zvolený koktejl potlačujících léků – díky němu se povedlo minimalizovat množství látek, které musí pacient dostávat, a předoperační část tak byla vůči tělu velmi citlivá.

Jak vypadala transplantace penisu a šourku
Zdroj: Johns Hopkins University

V letech 2001-2013 bylo do pohlavních a močových orgánů zraněno na misích v Iráku a Afghánistánu přibližně 1300 amerických vojáků. Nejčastěji byly jejich příčinou improvizované nálože, ať už umístěné na silnicích nebo ukryté v domech. Asi tři čtvrtiny těchto zranění spočívaly v poškození vnějších genitálií – ale jen pět mužů přišlo o celý penis.

K úspěšné transplantaci penisu už došlo třikrát předtím – roku 2014 a 2017 v Jižní Africe a roku 2016 v americké nemocnici Massachusetts General Hospital. Nyní však byla operace unikátní v tom, že došlo také k transplantaci šourku. Lékaři neprovedli transplantaci varlat z etických důvodů: aby se nemuselo řešit, komu by patřily případné děti narozené ze spermatu vzniklého z varlat dárce.