Singapurský robot umí skládat nábytek IKEA. Zatím pomaleji než člověk

Týmu vědců z Technologické univerzity Nanyang v Singapuru se podařilo vyvinout robota, který samostatně vymyslel a následně realizoval plán sestavení dřevěné židle z obchodního řetězce IKEA. Po několika neúspěšných pokusech a úpravách systému se to přístroji nakonec povedlo za 20 minut a 19 sekund.

K sestavení židle typu Stefan musel robot sestávající ze dvou ramen se speciálními svorkami zvládnout několik lidských dovedností. Vycházel přitom ze seznamu instrukcí o tom, jak do sebe různé kusy nábytku zapadají. Ty do systému vložili jeho autoři. Poté už si ale musel s hromádkou rozsypaných součástí poradit sám:

„Když se nad tím zamyslíte, vyžaduje to vnímání, vyžaduje to naplánovat si pohyb, vyžaduje to koordinaci robota s okolím, vyžaduje to přenášení předmětu dvěma končetinami zároveň,“ řekl deníku NYT jeden z autorů pokusu Quang-Cuong Pham.

„Protože tento úkol vyžaduje tolik pro robota zajímavých dovedností, měli jsme pocit, že by to mohl být dobrý způsob, jak se dostat na hranici našich schopností,“ dodal. Vědci o úspěchu informovali v odborném časopise Science.

Analýza a syntéza

Podobně jako člověk začal singapurský robot svoji práci tím, že si nejdříve obhlédl kusy židle ležící před ním. Trojrozměrnou kamerou si vše vyfotil a snímky porovnával s uloženým „návodem“. Poté asi 11 minut rozmýšlel způsob, jak židli co nejrychleji postavit, aniž by u toho ramena narážela do sebe nebo do dřevených dílů. Provedení plánu trvalo bezmála devět minut.

Oněch dvacet minut bylo vyvrcholením tříleté práce a tým autorů nyní chce prozkoumat, jaké další úkoly dokáže automatizovat. Jejich pokus není prvním svého druhu, neboť už v roce 2013 skupina na Massachusettském technologickém institutu přišla s „IkeaBotem“, který dovedl postavit konferenční stolek Lack. Židle ale podle NYT představovala náročnější výzvu.