Francouz podstoupil dvojí transplantaci obličeje. První novou tvář tělo odmítlo

Francouz Jérôme Hamon se stal prvním člověkem na světě, který má za sebou dvojí transplantaci obličeje. Informovala o tom francouzská média, kterým pacient poskytl rozhovor. První zákrok podstoupil nyní třiačtyřicetiletý Hamon v roce 2010 kvůli deformaci obličeje zaviněné genetickou chorobou, druhý letos v lednu. Tisku sdělil, že se cítí dobře a svou „novou totožnost“ okamžitě přijal.

Před novináře předstoupil v nemocnici s hladkým a nehybným obličejem, který dosud zcela nepřiléhal k lebce, uvedla agentura AFP. To se ale má podle lékařů časem spravit.

Hamon užívá imunosupresivní léky, které mají zabránit tomu, aby jeho organismus nový obličej odmítl jako po poslední operaci. „Nemůžu se dočkat, až s tím přestanu,“ řekl obtížně se vyjadřující Hamon s tím, že léčba ho již unavuje. Nemocnici od ledna neopustil.

Hamon před a po dvou transplantacích oblčeje
Zdroj: ČTK/AP

Obě transplantace provedl v pařížské nemocnici tým lékaře Laurenta Lantierieho. První operace byla zprvu považována za úspěšnou, což ale v roce 2015 změnila banální rýma. Hamon dostal antibiotika, která se nesnesla s jeho léky. V roce 2016 pak tělo začalo transplantovaný obličej odmítat.

Hamon byl dva měsíce „bez obličeje“

V létě 2017 byl Hamon hospitalizovaný a v listopadu mu lékaři museli transplantovaný obličej odebrat kvůli odumírajícím tkáním. Následující dva měsíce byl Hamon podle AFP „bez obličeje“ na jednotce intenzivní péče. Lékaři mezitím hledali vhodného dárce.

Anesteziolog Bernard Cholley francouzským médiím řekl, že celý zdravotnický tým v těchto těžkých chvílích, kdy měl Hamon místo obličeje živé maso, obdivoval jeho odvahu, odhodlání a sílu charakteru.

Dárcem se stal nakonec dvaadvacetiletý muž, který zemřel několik set kilometrů od Paříže. Po jeho smrti spustili lékaři rozsáhlou logistickou operaci - jeden den odpoledne odebrání obličeje mrtvému a ještě týž večer transport do Paříže. V noci byl Hamon operován.

První transplantaci obličeje provedli lékaři v roce 2005 u Francouzky Isabelle Dinoireové, od té doby jich podle AFP uskutečnili dalších 40.