Nenarozené děti kopou silou až 47 newtonů. Děloha pro ně funguje jako posilovna

Zjistit, jakou sílu mají ještě nenarozené děti, bylo až doposud nemožné. Nyní použil tým amerických vědců inovativní zobrazovací metodu, aby to spočítal. Jedná se o vůbec první studii, která se tomuto tématu kdy věnovala. Má přitom poměrně velký dopad: právě silné kopance mohou způsobovat nastávajícím matkám značné nepříjemnosti.

Vědci vytvořili počítačové modely založené na snímcích z magnetické rezonance, pomocí nich sledovali sílu pohybů plodu ve věku mezi 20. a 35. týdnem. Zjistili, že mezi 20. a 30. týdnem síla kopů neustále rostla, po 30. týdnu naopak klesala.

Vědci se domnívají, že hlavní příčinou nižší síly kopání je fakt, že děti jsou v té době už tak velké, že se nemohou rozmáchnout natolik, aby byla síla kopu dostatečně velká.


Konkrétně vědci popsali, že:

  • Ve dvacátém týdnu je síla kopnutí asi 29 newtonů neboli 2,95 kilogramu.
  • Ve třicátém týdnu je síla kopnutí asi 47 newtonů neboli 4,76 kilogramu.
  • V osmatřicátém týdnu je síla kopnutí 17 newtonů neboli 1,72 kilogramu.
  • 1 N: váha průměrného jablka
  • 9,8 N: nominální váha kilogramového předmětu
  • 720 N: průměrná síla lidského kousnutí
  • 9000 N: síla kousnutí aligátora
  • 100 000 N: Průměrná síla, kterou působí airbag a pásy na člověka v autě, které narazilo do překážky v rychlosti 100 km/h.

První kopnutí ženy mohou cítit přibližně od 16. až 18. týdne těhotenství. Tyto pohyby jsou podle lékařů zásadně důležité pro zdravý vývoj dítěte, pomáhají totiž v normálním vývinu kloubů, svalů i nervů. Děloha se stává s jistou nadsázkou malou posilovnou a její stěna strojem na posilování.

Proč je důležité kopání?

Nejdůležitější jsou kopací pohyby nohama: právě kopání má zásadně pozitivní dopad na stabilizaci kyčlí. Může dokonce zabránit tomu, aby ve starším věku docházelo k osteoartróze, tedy k nejčastějšímu poškození kloubů, které postihuje přibližně 12 procent populace.

Nový výzkum může také pomoci v pochopení toho, jak silné, nebo naopak slabé kopání může naznačovat vývojové problémy u plodu; slabší kopy jsou totiž spojovány s řadou zdravotních problémů, například s menším množstvím minerálů v organismu nebo s abnormalitou hlavičky u dítěte.

Studie probíhala na poměrně malém množství žen – vědci na Imperial College v Londýně analyzovali kopání u dvacítky těhotných. Tento omezený vzorek vědcům neumožnil zjistit další statistické údaje, například zda kopou více děti prvorodiček. Vědci by proto ve výzkumu chtěli dále pokračovat.