Naděje pro ochrnuté? Izraelci testují revoluční léčbu přerušené míchy

Horizont ČT24: Revoluční léčba přerušené míchy (zdroj: ČT24)

Ochrnutí v důsledku přerušené míchy obrátí člověku život vzhůru nohama. Naději teď přináší revoluční léčba, za níž stojí izraelští vědci. Ti obnovují funkci míchy pomocí kmenových buněk. Léčba zabrala u necelé poloviny testovaných zvířat.

Experti z Telavivské univerzity a Izraelského technologického institutu v Haifě použili kmenové buňky dospělého člověka, které následně ve speciální biologické konstrukci umístili tam, kde byla mícha přerušená.

Zraněné místo se tak podařilo obejít a pokyny z mozku dostat do zbytku těla. Léčba zabrala u 40 procent testovaných zvířat. Krysám se dokonce vrátil cit do ochrnutých částí těla.

„Bylo úžasné vidět, že zvířata začala po dvou nebo třech týdnech znovu chodit. Začala chodit téměř normálně. Bylo velmi vzrušující to sledovat,“ podotkla profesorka Shulamit Levenbergová z Izraelského technologického institutu.

Testovaná krysa
Zdroj: ČT24

Každý rok si podle Světové zdravotnické organizace míchu poškodí přes čtvrt milionu lidí. Nová léčba by je mohla vysvobodit z kolečkového křesla, pokud by ji podstoupili bezprostředně po zranění.

Experti varují před předčasným optimismem

S odstupem času se ale šance na uzdravení snižuje. „Naší vizí je, že na operačním sále budou zmražené buňky, které budou po přijetí pacienta s kompletně přerušenou míchou transplantovány do místa zranění a snad pacienta uzdraví,“ říká profesor Daniel Offen z Telavivské univerzity.

Ke klinickému testování na lidech ale vede ještě dlouhá cesta. „Doufáme, že se nám podaří dosáhnout podobných výsledků u lidí. Ale samozřejmě jsme na začátku výzkumu a zatím nevíme, jak to bude u lidí fungovat,“ upozornila profesorka Levenbergová.

Experti zkoumají i možnost elektrostimulace přerušené části míchy. Tímto způsobem se švýcarskému týmu v roce 2012 podařilo přimět chodit jinou ochrnutou krysu. Loni podobné výsledky dosáhl také u opice.

Používány jsou také exoskelety. „Ta cesta povede spíš nějakými neuroprotézami, kdy počítač nahradí de facto relé, které převede vzruchy seshora z mozku dolů do těla a naopak. Mícha je neuvěřitelně složitý orgán a zatím si myslím, že jsme odkázáni na kolečková křesla,“ poznamenal neurochirurg Vladimír Beneš.