První robotická masérka začala pracovat v Číně. Jmenuje se Emma

Emma neboli Expert Manipulative Massage Automation je specializovaná na masáže zad a kolen. Ovládá rovnou několik druhů masáží.

Emma začala pracovat na začátku tohoto týdne na klinice tradiční čínské medicíny v Šanghaji.

Její prototyp vznikl již před rokem, nyní jde o třetí verzi. Je schopná širokého spektra různých druhů masáží – podle pacientů je její práce prakticky neodlišitelná od výkonu profesionálního lidského maséra. 

Robot je vybavený pokročilými senzory, které měří ztuhlost svalů a šlach. Díky tomu a umělé inteligenci, která v reálném čase vypočítává optimální masáž pro daný typ člověka, je schopná sledovat v průběhu času, jak se její pacient zlepšuje, a také přichází s dalšími vylepšeními.

Emmu vyvinul čínský technologický start-up AiTreat, který působí na singapurské univerzitě. Robot má podle jeho tvůrců potenciál zcela změnit celý obor masérství. Dá se totiž použít nejen na klasické masáže, ale i pro různé druhy rehabilitace, zejména pro osoby s chronickou bolestí. Ve světě, kde přibývá starých lidí a nedostává se fyzioterapeutů, by tento robot mohl být vítaným pomocníkem. 

Robotická masérka
Zdroj: Nanyang Technological University

„Díky Emmě, která odvede tu fyzicky nejnáročnější práci, jsme nyní schopní poskytnout terapii pacientům s výrazně nižšími cenami. Lidský terapeut se pak může soustředit na klíčové oblasti, jako je krk nebo klouby – ty Emma zatím masírovat neumí,“ popsal vedoucí vědeckého týmu, který je za vznik robota zodpovědný.