Mozek je opilý a oči zmatené: Nejlepší optické iluze roku

Soutěž o nejlepší optickou iluzi zná vítěze. The Best Illusion of the Year je oslavou iluzí a vnímání – už třináctým rokem se jí zúčastňují nejlepší experti v tomto oboru.

Pro vědce, studenty i laickou veřejnost ji pořádá nezisková vzdělávací organizace Neural Correlate Society a její výsledky jsou nejen zajímavé, ale také vědecky podnětné.

Co jsou iluze?

Iluze jsou smyslové zkušenosti, které neodpovídají fyzické realitě světa. Jak vnímáme svět, je způsobeno mechanismy v mozku, dalo by se tedy říci, že všechno vnímání je jen iluzí. Právě proto je studium iluzí tak zásadní: ukazují, jak křehké a ovlivnitelné je naše vnímání světa a jak zranitelné vůči manipulaci jsou naše smysly i mozek.

Vybrali jsme pro vás 10 nejzajímavějších optických triků, které se v soutěži objevily – včetně vysvětlení „podvodu“:

Iluze Skye Blue Café (Victoria Skye)

Zdá se vám, že se tmavě modré řádky naklánějí? Omyl! Jsou úplně rovné a paralelní. Že jsou řádky zkosené, se zdá díky kontrastu a variantám světla a barev, stejně jako různým úhlům objektů na křižovatkách. Skye Blue Café Wall je adaptací již dříve známých verzí – ale tentokrát jde o zatím nejpovedenější variantu. Autorem optického triku je Richard Gregory, který vytvořil originální design poté, co podobný tvar zahlédl na zdi kavárny v Bristolu. Profesor Akiyoshi Kitaoka z Japonska vytvořil několik verzí iluze, které obsahují kontrastní cíle.

Benátská maska (Gianni Sarcone, Courtney Smith & Marie-Jo Waeber)

Při pohledu na toto video si téměř žádný člověk nevšimne, že obličej uprostřed se skládá ze dvou tváří – muže a ženy, kteří se líbají. Poté, co je na to pozorovatel upozorněn, dokáže už přepínat v mozku mezi oběma verzemi:

Tvar vznikající z pohybu (Hedva Spitzer, Dana Tearosh, Niv Weisman)

Tato iluze funguje jen v pohybu, protože je na něm založená. Objekt i pozadí jsou vytvořeny blikáním pixelů; jediný rozdíl je vyjádřen v časových vlastnostech. To znamená, že tvar a pohyb jsou vytvořeny jen časovým posuvem některých pixelů oproti ostatním „Zkoumali jsme různé vlastnosti fenoménu, jako jsou tvary a velikost objektu. Dále jsme zkoumali, jak lze pomocí tohoto časového jevu objevit několik známých optických iluzí, jako je třeba známá Rubinova váza. Tento výzkum má potenciál pro pochopení mechanizmů lidského vizuálního systému,“ komentovali ho autoři iluze. 

Zase ty šipky – tentokrát v pohybu (Gianni A. Sarcone)

Müller-Lyerova iluze dokazuje, že stejně dlouhé úsečky mohou vizuálně vypadat delší nebo kratší v závislosti na směru šipek v jejich koncích. Pohyblivá verze této iluze je ještě působivější. Ke vnímání odlišné velikosti jednotlivých úseček dochází ve velmi krátkém čase. „Předpokládáme tedy, že jde spíše o fyziologický jev než o psychologický předsudek,“ uvádí autoři iluze. 

Tilla na pláži (Joel Ydring)

„Když si moje dcera Tilla hrála na pláži a zkoušela do písku napsat své jméno, zkoušel jsem najít nějaký zajímavý způsob, jak tento moment zachytit. Zjistil jsem, že za chvilku se dá udělat s mobilním telefonem iluzorní perspektiva,“ popsal autor videa.

Částečně mizející iluze (Kokichi Sugihara)

Existují tři objekty, které vypadají shodně, ale když se podíváme na jejich odrazy v zrcadlech, zmizí jim různé části. U prvního objektu zmizí kohout v dolní části, u druhého objektu zmizí horní polovina struktury a u třetího objektu zmizí spodní polovina. Ve skutečnosti jsou tyto tři objekty směsicí 3D struktur a 2D obrazy - a právě 2D obrazy vytvářejí neobvyklé vizuální efekty.

Větrné mlýny vaší mysli (Michael Pickard a Gurpreet Singh)

Přestože se všechna kola otáčejí stejným směrem, vidíme občas, že se některé otáčejí směrem opačným. Je to způsobeno problikáváním pixelů:

Maska (Shuichiro Taya)

Ve videu se střídavě zobrazují v následujících krátkých časových intervalech kruhový řádek („maska“) a texturovaný kruh („disk“). Pokud však člověk drží oči na středním červeném kříži, zdá se, že textury uvnitř „disku“ se rozložily a pokryly celý displej. Tento vzhled iluzorní struktury je zcela jasný. V ideálním případu nelze rozlišit, zda je periferní struktura iluzí vytvořenou mozkem, anebo jestli je fyzicky přítomna skutečně.

Sklo nebo železo? (Juno Kim a Phillip J Marlow)

Pokud fotografii skleněného předmětu otočíte vzhůru nohama, může vypadat jako železný – je to způsobeno vlastnostmi materiálu i světla.

Černobílý svět (John Post)

Když se budete půl minuty dívat do slunečních brýlí muže na fotce, zmate vám mysl tak, že pak uvidíte fotografii a její okolí černobíle: