Mise úspěšná: Astronauti opravili na ISS robotické rameno

Američtí astronauti Randolph Bresnik a Mark Vande Hei dnes úspěšně završili první ze tří pracovních směn vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), které na říjen naplánoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Splnili především hlavní úkol, jímž byla oprava důležitého robotického ramena Canadarm2. Jejich práci sledovala na svém webu televize NASA v přímém přenosu.

Současný velitel ISS Bresnik se na povrch orbitálního komplexu vypravil už potřetí. Pro Vande Heie šlo o premiéru. Směnu, která byla celkově už 203. výstupem členů posádek ISS do otevřeného kosmu, zahájili ve 14:05 SELČ a „domů“ se vrátili po šesti hodinách a 55 minutách.

Jaký smysl má robotické rameno ve vesmíru?

Kanadské rameno Canadarm2 je velmi důležitým nástrojem pro práci na Mezinárodní vesmírné stanici. S jeho pomocí jsou například zachycovány a připojovány nákladní lodě dopravující na ISS nezbytné zásoby a různý materiál. Stejně tak je využíváno při odpojení a odletu těchto vesmírných kamionů. Rameno dlouhé 18 metrů též usnadňuje pohyb astronautů a přenášení materiálu vně stanice.

Rameno po 16 letech služby už jeví známky únavy a NASA se chce ujistit, že bude v perfektním stavu, až příští měsíc ke stanici dorazí další americká zásobovací loď patřící soukromé společnosti ATK Orbital. Bresnik a Vande Hei dnes měli za úkol vyměnit jeden ze dvou koncových efektorů ramena, jež slouží k uchopení objektu. Vyměňovaný efektor v srpnu vypověděl službu.

Vesmírné úkoly

Astronautům se výměna podařila poměrně rychle a první testy provedené z pozemního střediska naznačují, že operace byla úspěšná. Bresnik a Vande Hei tak měli dostatek času i na splnění dalších úkolů, včetně přípravy na práci naplánovanou na dva následující výstupy vně stanice.

I těchto dvou pracovních směn se zúčastní velitel Bresnik. Příští týden 10. října ho doprovodí rovněž Vande Hei a o další týden později, 18. října, bude spolupracovat s dalším americkým astronautem Joem Acabou.

Kromě uvedených tří Američanů tvoří nyní posádku orbitálního komplexu ještě ruští kosmonauti Alexandr Misurkin a Sergej Rjazanskij a jejich italský kolega z Evropské kosmické agentury (ESA) Paolo Nespoli.