V Egyptě našli unikátní rytiny, které mohou být až 15 tisíc let staré

Nový objev z Egypta naznačuje, kudy se do Evropy dostaly kultura a umění.

Archeologové v egyptské poušti na jihu provincie Asuán objevili rytiny, které zřejmě vznikly během pozdního předdynastického období. Informoval o tom egyptský zpravodajský server Ahram Online.

Na pískovcových balvanech archeologové objevili rytiny hrochů, gazel, buvolů a oslů. Na některých kamenech jsou rovněž vyobrazeny dílny, kde se vyrábělo nářadí. Podobné umění archeologové objevili už dříve na sever od města Kúm ambo. Stáří nejnovějšího nálezu odhadují na asi 15 000 let.

Kudy kráčela kultura

Podle archeologů, kteří se na tomto objevu podíleli, je na něm zásadní, že pochází ze stejné doby jako podobné nálezy v jeskyních na jihu Francie, ve Španělsku a Itálii. To je podle archeologů důkazem, že umění a civilizace se v té době šířily z jihu směrem na sever – a nikoliv opačně. 

Egypt doufá, že nové archeologické nálezy posílí cestovní ruch. Od svržení někdejšího prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 totiž turistika značně utrpěla, především kvůli násilnostem. Cestovní ruch tvoří významnou část egyptského hrubého domácího produktu.