Do Říma se po staletích vrátili vlci, žijí kousek od letiště

Jedním ze symbolů Říma je vlk, respektive vlčice, jež měla odkojit Romula a Réma, kteří prý město založili.

Ve středověku, v době úpadku Říma, si návštěvníci Věčného města stěžovali, že po Kapitolu i Fóru se pohybují vlci a že z antické dlažby roste tráva. Tehdy to bylo pokládáno za symbol úpadku. Nyní se vlci po Římě pohybují opět, ale tentokrát je to vnímáno jako úspěch.

Vlci se po 150 letech vrátili i na Broumovsko (zdroj: ČT24)

Skupina vlků byla pozorována v okolí Říma, těsně za vnějším okruhem, po němž jezdí autobusy – zatím tedy nepronikli do nitra města.

Predátory zachytily skryté kamery; místo, kde se vlci pohybovali, není příliš vzdálené od mezinárodního letiště Leonarda da Vinciho.

Podle vědců, kteří fotografie vyhodnocovali, jde o nejméně dva dospělé jedince a dvě štěňata. Samce biologové pojmenovali Romulus. „Je to poprvé za více než 100 let, co jsme pozorovali vlky v okolí Říma,“ uvedla Alessia de Lorenzisová, která nyní monitoruje chování smečky. „Jsme hrozně rádi, že se vrátili.“

Vědci vlky studovali velmi intenzivně, podařilo se jim získat i vzorky jejich výkalů. Z nich zjistili klíčové informace – například to, že nepředstavují riziko pro žádné lidi ani domácí zvířata v okolí. Z analýzy fekálií totiž vyplývá, že se vlci živí výhradně masem přemnožených divočáků, kteří žijí v okolí Říma.

„Myslíme si, že se sem dostali zřejmě z oblasti jezera Bracciano, které leží na sever od Říma,“ uvedla profesorka de Lorenzisová. „U něj žili vlci vždycky, i když jim v jiných oblastech Itálie hrozilo vyhynutí.“

Až do roku 1970 se vlci v Itálii normálně lovili, jenže pak se ukázalo, že vlků je mnohem méně, než se čekalo – zbývala jich poslední stovka. O rok později už byl lov vlků na celém území Itálie zakázán a vlci se stali chráněnými.

Od té doby se pomalu jejich počet zvyšuje, v současné době se po Itálii pohybují necelé dva tisíce vlků, nejvíce v Alpách u hranic s Francií. Z této oblasti v nedávné minulosti pronikali směrem na sever, zřejmě i v souvislosti s klimatickými změnami. Ve Francii bylo zaznamenáno několik stížností na to, že vlci z Itálie zabíjejí ovce. Objevila se i hlášení o tom, že se vlci pohybovali kolem Paříže.