Austrálie si založí vlastní agenturu pro vesmírný program

Austrálie by se ráda více zapojila do vesmírného výzkumu – doposud jí k tomu ale chyběla vlastní vesmírná agentura.

Austrálie založí svou vlastní agenturu zodpovědnou za koordinaci vesmírného programu. Jejím úkolem bude rozvoj tohoto sektoru, uvedla vláda, která v odvětví spatřuje značný růstový potenciál. Austrálie je jedním z posledních rozvinutých států, jež specializovanou agenturu pro vesmír zatím nemají.

Vláda odhaduje, že objem peněz spojených s výzkumem vesmíru celosvětově dosáhne 420 miliard australských dolarů (7,3 bilionu Kč) ročně. Podíl Austrálie na tomto objemu v současné době není ani jedno procento, uvedla opoziční Labouristická strana.

Premiér Malcolm Turnbull uvedl, že agentura bude součástí rozvoje inovací. Předpokládá se, že vláda podrobný plán představí na mezinárodním astronomickém kongresu, který se tento týden koná v Adelaide, uvedl zpravodajský server BBC.

Letos vydaná známka slaví první vypuštění australského satelitu
Zdroj: Australia Post

Detaily o konkrétních cílech agentury ani přesnější doba, kdy by měla začít fungovat, zatím nebyly zveřejněny. Australská média uvádí, že agentura by měla úzce spolupracovat na vizích Elona Muska – ten o kontinent projevil zájem zejména v souvislosti s bateriemi, které by tu mohl začít vyrábět. 

Vydáno pod