Sněžný levhart už není ohrožený, dohodli se biologové. Okamžitě přišla kritika

Experti z Mezinárodního svazu ochrany přírody se rozhodli, že asijský sněžný levhart nazývaný také irbis už není ohrožený – nyní patří do kategorie „zranitelných“ živočichů.

Experti stále varují, že šelmě stále hrozí mnoho rizik spojených s pytláky a úbytkem jejich přirozeného životního prostředí. Na seznam se irbis poprvé dostal už roku 1972.

  • Mezinárodní svaz ochrany přírody (anglicky International Union for Conservation of Nature), je mezinárodní organizace zaměřená na uchování přírodních zdrojů. Byla založena v roce 1948 a má sídlo ve švýcarském Glandu u Ženevského jezera. IUCN spojuje 83 států, 108 státních institucí, 766 nevládních organizací, 81 mezinárodních organizací a kolem 10 000 odborníků a vědců z celého světa.

Změna statusu je výsledkem tříleté práce mezinárodního panelu pěti vědců. Jedním z nich byl Tom McCarthy, vedoucí Snow Leopard Programme. Podle vyjádření, které poskytl BBC, levhart už nesplňuje podmínky, aby spadal do kategorie ohroženého zvířete. „Aby se dalo zvíře označit jako ohrožené, muselo by existovat méně než 2500 dospělých irbisů – a jejich populace by musela zaznamenat strmý pokles.“ Ani jedna z těchto podmínek však není v současné době splněná, takže jsou to pro biology dobré zprávy.

Neznamená to však, že nastal čas na oslavy. Irbisů ve volné přírodě stále ubývá a riziko, že tam zcela vyhynou, i nadále existuje. Jen se rychlost poklesu zpomalila – irbisů tedy neubývá v přírodě tak rychle, jak to doposud vypadalo.

Kategorie „zranitelný“ je popsána jinými čísly: ve volné přírodě musí existovat méně než 10 000 rozmnožování schopných zvířat a úbytek se pohybuje kolem 10 procent v průběhu tří generací.

Námitky vůči rozhodnutí

Proti tomuto rozhodnutí intenzivně protestuje několik organizací, které se ochranou těchto šelem zabývají, nejhlasitěji Snow Leopard Trust. Tato organizace se snaží chránit irbisy pomocí podpory řady drobných komunitních projektů. „Obáváme se, že toto rozhodnutí by mohlo mít pro celý druh závažné důsledky,“ uvedli.

Zpomalení úbytku levhartů je totiž přičítáno právě podobným projektům. Aktivisté v jejich rámci například financují lepší ochranu hospodářských zvířat v Asii – místní lidé pak levharty tak často neloví. Jenže když se teď irbis ocitl v kategorii méně ohroženého zvířete, budou se ekologům na takové projekty shánět hůře finance; což může vést k opětovnému návratu irbisů mezi ohrožené.

Sněžný leopard neboli irbis je považován za nejhůře studovatelnou velkou kočkovitou šelmu na světě. Obývá rozsáhlou oblast velkou asi 1,6 milionu kilometrů čtverečních – jeho teritorium pokrývá celkem 12 zemí v Asii.

Jedná se o zvíře specializované na život ve vysokých nadmořských výškách, nejčastěji nad 3000 metrů nad mořem. V těchto místech je již nižší koncentrace kyslíku, žije tam jen málo zvířat, která by irbisové mohli lovit. Sněžný levhart je ve většině míst, kde žije, vrcholovým a současně největší predátorem, je tedy ohrožen jakýmikoliv změnami, které tam probíhají.