Zemřel fyzik Ivan Štoll, známý popularizátor vědy a expert na kulové blesky

V úterý zemřel fyzik, pedagog a popularizátor vědy Ivan Štoll. Byl autorem řady učebnic, letos vyšla Klasická teoretická fyzika, jejímž je spoluautorem. Významně se také podílel na televizním cyklu Praha jeviště vědy. Štoll se dožil 81 let. O jeho úmrtí informoval jeho syn Martin Štoll.

Štoll byl známý jako autor publikací o kulovém blesku (Tajemství kulového blesku), monografií o významných fyzicích (zejména Janu Marku Marcim a Christianu Dopplerovi) a knih pro mládež jako Objevitelé přírodních zákonů, Podivuhodné přírodní úkazy a Věda a technika v českých zemích. Za poslední jmenovanou knihu byl spolu se spoluautorem Janem Hozákem oceněn Zlatou stuhou.

Jako fyzik se zabýval také lasery a jadernou energií. Celý život spojil s Fakultou jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT, kde vědecky a pedagogicky působil od roku 1962, tedy 54 let. Zastával i pozice vedoucího katedry fyziky a děkana. Za svou pedagogickou činnost byl v roce 2000 oceněn ministerstvem školství medailí Jana Amose Komenského.

Štoll se autorsky podílel na učebnicích Elektřina a magnetismus či letos vydané Klasické teoretické fyziky. Napsal též řadu učebnic pro střední školy (Fyzika mikrosvěta) a prvních souhrnných českých Dějin fyziky, za které získal Cenu rektora ČVUT za prestižní publikaci v roce 2010. K jeho tvorbě patří i esejistická kniha o severoamerických indiánech Radil jsem se s vlky, inspirovaná jeho dvouletým pobytem na Saskatchewanské univerzitě v Saskatoonu v Kanadě v letech 1968 až 1970.

Vědecká rodina

Štoll se narodil v roce 1935 v Moskvě. Jeho otcem byl komunistický novinář a literární kritik Ladislav Štoll. Studoval Matematicko-fyzikální fakultu a fyziku atomového jádra na Moskevské státní univerzitě. Jeho profesní život byl spojený s ČVUT a s Ústavem jaderného výzkumu v Řeži. Má dva syny, baltistu a pedagoga na ústavu východoevropských studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Pavla Štolla a režiséra a pedagoga Fakulty sociálních věd UK Martina Štolla, se kterým realizoval i dvanáctidílný seriál Praha jeviště vědy.