Jak budou vypadat továrny budoucnosti? Robotický Průmysl 4.0 se představil v Praze

V Praze vzniklo testovací centrum pro Průmysl 4.0. Pracují v něm roboti a pomůže hlavně menším firmám.

Základnu pro zkušební výrobní linky, na kterých zadané úkoly vykonávají roboti, spustili dnes na Českém vysokém učení technickém (ČVUT). Takzvaný Testbed pro Průmysl 4.0 budou moci využít firmy, aby si otestovaly výrobu v chytrých továrnách předtím, než ji spustí naostro. V Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC), který je součástí ČVUT, za tímto účelem vzniklo také nové centrum. Dnes zahájilo provoz:

Složité výrobní linky, které vyžadují přesnou práci robotů a někdy i jejich přímou kooperaci s lidmi, bývá těžké správně nastavit. Ondřej Maslikiewicz z firmy Factorio Solutions, jež na testbedu s ČVUT spolupracuje, řekl ČTK, že pro zavedení nových linek je nutné znát přesné dispozice výrobních hal a procesy na sebe musí správně navazovat. Případné chyby, kterých se přitom firma dopustí, znamenají velké náklady navíc, časovou ztrátu a případně i znehodnocení části výrobků.

V testbedu na půdě CIIRC si firmy budou moci vše předem vyzkoušet. „Chceme pomoci hlavně malým a středním firmám,“ uvedl Vladimír Mařík, ředitel CIIRC. Pokud podle něj tyto společnosti zvažují nákup dvou či tří strojů, nemohou si dovolit je nakoupit jen „na zkoušku“. „My jim ho (příslušný stroj) poskytneme, případně i virtuálně propojíme,“ vysvětlil Mařík.

Chytré stroje vyrábí, člověk kompletuje

Zakladatelé testbedu a příslušného centra s názvem Národní centrum Průmyslu 4.0 dnes novinářům ukázali příklady chytrých strojů schopných pracovat jako součást výrobních linek. Jedna z nich dokáže vyrábět autíčka podle předem zadaných volitelných parametrů. Předvedený kooperující robot pak ještě nehotové výrobky předává pracovníkovi, který je kompletuje, a opět je od něj odebírá. Dalším ukázaným příkladem byl robotický barman schopný namíchat drink podle výběru zákazníka.

Národní centrum Průmyslu 4.0 založily ČVUT, Vysoké učení technické v Brně, Siemens, Škoda Auto, Hospodářská komora ČR, Svaz průmyslu a dopravy ČR, inovační centra ve Středočeském a Jihomoravském kraji a několik dalších firem.

Průmysl 4.0 je jiný název pro nadcházející epochu čtvrté průmyslové revoluce, v níž velkou část práce převezmou složité stroje schopné samy řídit výrobu na základě vlastního vyhodnocení dat nebo instrukcí zadaných třeba přes internet. Se čtvrtou průmyslovou revolucí počítá i vláda, která loni schválila koncepci ministerstva průmyslu Národní iniciativa Průmysl 4.0. Ta má připravit firmy v Česku na to, aby byly v nadcházející éře čtvrté průmyslové revoluce konkurenceschopné.