Homeopatie má problém. Ve Velké Británii ji odmítají uznávat jako léčivou

Homeopatika by se ve Velké Británii měla přestat předepisovat jako lék. Jsou příliš drahá a neefektivní, říká návrh.

Anglická Národní zdravotní služba (NHS) navrhuje, aby se homeopatika přestala předepisovat jako lék – a tedy aby byly dále hrazeny z veřejných financí. Podle odhadů se jen v roce 2016 předepsala homeopatika za 92 000 liber (necelé tři miliony korun).

Ředitel NHS Simon Stevens uvedl, že „homeopatie je maximálně placebo a zneužití omezených zdrojů NHS“. Kromě homeopatik hodlá zdravotní služba omezit i další léčiva – například bylinky, přípravky s Omega-3 mastnými kyselinami a další; všechny kvůli nízké účinnosti a příliš vysoké ceně.

Proč měnit zaběhlé?

Homepatie jako státem financovaná léčba byla již řadu let značně kontroverzním tématem – významná britská sdružení jako British Medical Association nebo Vědecká komise Dolní sněmovny upozorňovaly na studie přesvědčivě dokazující, že hemeopatika nejsou účinná jako lék a fungují pouze jako placebo. Nově navrhovaná pravidla přivítali také nezávislí experti. Deník Guardian cituje profesora Edzarda Ernsta z University of Exeter: „Homeopatie je založená na nepravděpodobných předpokladech a důkazy nám říkají, že nefunguje více než placebo efektem. Může naopak způsobit řadu vážných škod, pokud je používaná jako alternativa k efektivní léčbě. Je nejvyšší čas, aby ji NHS přestala financovat a místo toho platila za léčbu, která je vědecky prokázaná.“

Události: Podle odborníků jsou homeopatika jen placebo (zdroj: ČT24)

Negativně se vůči navrhované změně naopak vyjádřila ředitelka British Homeopathic Association Cristal Sumnerová. Podle ní jsou tyto plány „špatné pro již tak napjatý rozpočet HNS a také pro pacienty.“ Varovala před tím, že nová pravidla v důsledku zdraží péči: „Toto doporučení není cenově výhodné, protože pacientům budou více předepisovány dražší konvenční léky namísto homeopatie.“

Homeopatika v České republice

V České republice trh s homeopatickými přípravky roste. Loni bylo na tuzemský trh dodáno 1,83 milionu balení, což je o 11 procent více než v roce 2014. Hodnota dodávek činila 171 milionů korun bez obchodní přirážky a DPH. Ve srovnání s celkovým trhem s léky ale homeopatika tvoří jen desetiny procenta. Vyplývá to z informací od Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) a lékáren.

Homeopatické přípravky podléhají při vstupu na český trh zjednodušené registraci. „Jsou kontrolovány pouze z hlediska bezpečnosti a kvality, nikoliv účinnosti. Bezpečnost homeopatických přípravků je dána samotnou skutečností, že jsou ředěny v takové míře, že základní léčivou látku v nich není možné detekovat,“ sdělila mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomová.

Zatímco v roce 2001 bylo na tuzemský trh dodáno zhruba 1,16 milionu balení za 57 milionů korun, loni už to bylo asi o 660 000 balení více. Hodnota dodávek bez obchodní přirážky a DPH se za tu dobu ztrojnásobila. Samotné dodávky nevypovídají o skutečných prodejích a spotřebě, podle údajů prodejců se ale mohou prodávat desítky tisíc balení měsíčně. Větší prodeje evidují lékárny v zimě v období chřipek. „Pacienti nejčastěji užívají homeopatika na obtíže spojené s běžnými virózami. Dále pak přípravky k řešení bradavic,“ sdělil Aleš Krebs, viceprezident České lékárnické komory. 

Dlouhodobě stoupají i tržby firmě Boiron CZ, která na tuzemský trh dodává produkty svého stoprocentního vlastníka a jednoho z největších výrobců homeopatik, francouzské společnosti Boiron. Vloni činily 171 milionů korun, což je meziroční nárůst asi o 18 milionů korun, tedy o 11,9 procenta. Čistý zisk ale loni meziročně poklesl o 6,9 milionu na 21,9 milionu korun. O pět let dříve měla firma tržby 74,3 milionu a čistý zisk 2,5 milionu korun.
Homeopatika jsou v současnosti dostupná v běžných sítích lékáren nebo v jejich e-shopech. Například největší síť Dr.Max, která má přes 390 z asi 2560 lékáren a patří investiční skupině Penta, nabízí na e-shopu přes 200 těchto léčivých přípravků. „Je to důležitá součást nabídky nikoli kvůli obratu, ale proto, že ji od nás určitý segment pacientů očekává,“ napsal mluvčí sítě Dr.Max Michal Petrov. Podle něj ale homeopatika tvoří jen desetiny procenta z celkového množství prodaných léků bez předpisu i obratu. Například letos v lednu se v síti prodalo 38 306 homeopatických přípravků, což bylo asi 0,6 procenta z obratu či 0,7 procenta z celkového množství prodaných léků bez předpisu.

Zastánci homeopatie uvádějí, že léčba homeopatickými léky může mít pro pacienty stejný přínos jako léčba léky klasickými, ale s menší spotřebou léků s potenciálně nežádoucími účinky. Její odpůrci tvrdí, že úspěchy homeopatie lze nejčastěji přičítat psychologickému působení této metody.