Může za to Harry Potter. Slavná série způsobila hon na sovy

Série knih a filmů o čarodějnickém učni Harry Potterovi se stala celosvětovým globálním hitem, který oslovil stovky milionů čtenářů i diváků. Ale současně potterománie přinesla i řadu nečekaných problémů.

Již dříve naznačovali ochránci přírody, že od doby, kdy se Harry Potter stal slavným, stoupá poptávka po sovách – především na černém trhu v asijských zemích. Nyní to vědci jednoznačně potvrdili v Indonésii.

Ptáci byli v Indonésii vždy oblíbenými domácími zvířaty, ale sov se to netýkalo. Jsou příliš velké a dost náročné – podle záznamů z ptačích trhů v letech 1980, 1990 a 2000 se na nich tito ptáci téměř neobjevovali. To se ale zcela změnilo na začátku 21. století, kdy naopak poptávka začala strmě růst.

Korelace mezi popularitou Harryho Pottera a počtem prodávaných sov
Zdroj: Global Ecology and Conservation.

Biologové ve studii vydané v odborném časopise Global Ecology and Conservation popsali, jak se po roce 2000 proměnily trhy s ptáky na Jávě a Bali. Podle jejich odhadů se každoročně prodá na indonéských ptačích trzích asi 12 000 puštíků a tisíce exemplářů větších druhů sov, jako jsou sova pálená, sova klínočelá, nebo ketupa malajská. Zájem o puštíky není podle autorů studie náhodný – sova Rona Weasleyho je popisována právě jako puštík.

Souvislost je jasná

Drtivá většina takto obchodovaných sov je odlovena v divoké přírodě, obchodování s nimi je tedy nelegální. „Když jsem zkoumal ptačí trhy v devadesátých letech dvacátého století, narazil jsem na každém tržišti na jednu nebo dvě sovy mezi tisícovkami jiných ptáků. Spousta ptačích trhů ale dokonce neprodávala ani jedinou sovu. Když se dnes vrátím na ta stejná místa, vidím tam tucty sov mnoha druhů – všechny ulovené v přírodě,“ uvádí jeden z autorů studie, Vincent Nijman.

Najít vědecký důkaz o tom, že za zvýšený zájem po sovách může sága o Harry Potterovi, je složité. Vědci sice našli jasnou korelaci, ale to ještě není přesvědčivý důkaz. Ovšem současně s tím, jak rostl počet prodaných sov, na internetu prudce stoupl počet webových stránek o sovách – nejčastěji jsou spojeny právě s fenoménem Harryho Pottera. Navíc o této souvislosti mluví také sami prodejci sov.

Autoři práce popisují, že už samotný pobyt na tržišti je pro sovy nesmírně stresující a vyčerpávající. Jde totiž o noční ptáky, jimž dlouhodobý pobyt na slunečním světle škodí – navíc jsou zcela nevhodně krmeny a drženy v nevyhovujících podmínkách. Velké škody vznikají také při jejich lovu – velká část sov na tržištích jsou mláďata odebraná z hnízd. Autoři práce tvrdí, že tento obchod je zcela neudržitelný, zvířata musí v zajetí u chovatelů většinou rychle umírat a současně se takto snižuje jejich přirozený stav v přírodě.