Každé selfie se slony přispívá k jejich utrpení, tvrdí vědecká zpráva

Miliony lidí po celém světě touží po fotce se slonem. Ať už na nich lidé jezdí, koupají je, nebo je jen hladí – podle nové studie je to vždy špatně.

Vědci z organizace World Animal Protection (WAP) vypracovali studii, která ukazuje, jak přispívá obliba těchto činností k většímu počtu slonů držených v zajetí. Jen v Thajsku se jejich množství za posledních pět let zvýšilo o třetinu.

WAP otestovala téměř 3000 slonů, kteří jsou ukazováni turistům. Výsledek? Asi tři čtvrtiny zvířat žijí v podmínkách, jež zcela nevyhovují jejich potřebám a jsou „velmi kruté“. Řada zvířat musí stát na betonu, uprostřed hlučných davů lidí nebo blízko hlasité hudby, případně jsou připoutáni jen na třímetrových řetězech a většinu život nemají žádnou svobodu.

Už roku 2016 se řada respektovaných cestovních kanceláří rozhoda, že nebude nabízet výlety ani zájezdy za asijskými slony, kde dochází k přímému kontaktu mezi lidmi a těmito zvířaty – ze své nabídky je stáhl například TripAdvisor.

Dr. Jan Schmidt-Burbach z WAP uvedl: „Trend krutého zneužívání slonů roste, chceme, aby turisté věděli, že mnoho těchto slonů jsou mláďata násilně odebraná matkám, jde o zvířata, která musí snášet drsný trénink a přežívají v zoufalých podmínkách.“

Biolog dodává: „Existuje tu nutnost více vzdělávat turisty a také regulovat turistické atrakce po celém světě. Naději nám dávají místa, kde sloni žijí v důstojných rezervacích.“

Thajská past na turisty

Výzkum, na který se vědec odkazuje, vznikl v Thajsku, Kambodži, Nepálu, na Srí Lance a v Indii. Jeho autoři prošli 220 míst se 3000 slony – pouze 200 zvířat přitom žilo v důstojných podmínkách vhodných pro tak velká a náročná zvířata, jako jsou sloni. Všechna měla jedno společné – v žádném z nich nedocházelo k přímému kontaktu mezi lidmi a slony.

Největším problémem je Thajsko, podle této zprávy je v turistickém průmyslu dvakrát více slonů než v ostatních zemích dohromady. S tím, jak stoupá počet turistů, roste i počet slonů v různých centrech. O tuto atrakci má zájem asi 40 procent turistů, kteří se do této asijské země plánují vydat.

Drtivá většina zkoumaných slonů pocházela z divoké přírody, kde byla zvířata odchycena. „Domestikována“ pak byla většinou pomocí násilí.