Americká klíšťata dělají z lidí vegetariány. Kousnutí způsobuje vážnou alergii na maso

Celé to začne stejně jako obyčejné kousnutí klíštětem – lehkým svěděním. Pak se ale přidají další komplikace: bolesti žaludku, zhoršené dýchání, mdloby a anafylaktický šok. A v jeho důsledku někdy i smrt. Tak se projevuje alergie na maso, které v posledních letech v USA rychle přibývá.

Za všechno může klíště americké, kterému se v USA také říká „osamělá hvězda“ – podle vlajky Texasu s jednou hvězdou; právě v tomto státu je totiž klíště nejrozšířenější a navíc má na zádech skvrnku podobnou bílé hvězdičce.

Už několik let si američtí lékaři, nejčastěji právě v Texasu, všímali, že přibývá lidí, kteří nečekaně skončí na pohotovosti poté, co snědli hamburger nebo steak – a to přesto, že dříve normálně maso jedli. Jenže najednou to nešlo, dostavila se totiž velmi prudká alergická reakce. Trvalo několik let, než lékaři odhalili, že za alergii může klíště, konkrétně klíště americké. Stalo se to roku, kdy na spojitost jako první upozornili alergologové Thomas Platts-Mill a Scott Commins.

Klíště americké
Zdroj: Wikimedia Commons
Klíště americké
Zdroj: Wikimedia Commons

Problém se navíc rychle šíří po většině území Spojených států, v současné době byla tato alergie zaznamenána u více než 1500 lidí v USA. Zpočátku bylo pozorováno jen v Texasu, ale s tím, jak se území otepluje, dokáže klíště pronikat i severněji; typickým příkladem je New York: do roku 2011 tak tuto alergii vůbec neznali, roku 2016 už tamní lékaři zaznamenali 200 alergických osob.

Roku 2017 už byla tato alergie popsána i u případů v tak severních státech, jako je třeba Minnesota.

Příčina problému

Stanovit příčinu vzniku alergie na maso bylo velmi obtížné. Nejprve si vědci všimli, že nejde o alergii na všechny druhy masa, ale pouze na maso červené. To obsahuje sacharid jménem alfa-gal, který za normálních okolností člověku nezpůsobuje žádné problémy, normálně se rozpustí v trávícím systému.

Jenže stejný sacharid vstřikuje do lidské krve i klíště americké. Když se s touto látkou lidský imunitní systém potká tímto způsobem, je zmatený a reaguje pak i na jeho další konzumaci silnou imunitní reakcí. To znamená, že když člověk pokousaný klíštětem kousne do hovězího masa, imunitní systém začne burcovat tělo do boje a výsledkem je silná alergická reakce.

Počasí přeje klíšťatům (zdroj: ČT24)

Doposud se vědcům nepodařilo najít léčbu, která by proti tomu pomohla, stav je tedy zatím neléčitelný – postižení se tak musí červeného masa vzdát až do konce života. Jediný způsob, jak takovým lidem pomoci, je práce psychologů, kteří je učí se s tímto stavem smiřovat.

První případy této alergie se již objevily také v Evropě, konkrétně v Německu, Francii nebo Švédsku, a také v Austrálii i v Japonsku. Zda jde o projevy alergie získané od místních klíšťat jiných druhů, nebo se již klíště americké dostalo i na jiné kontinenty, není doposud jisté; jasné však je, že tento problém se bude šířit i nadále.