Umělé inteligence připraví o práci 80 procent lidí v IT. Je to vzrušující, říká vizionář

Počítače vezmou zaměstnání práci lidem, kteří se starají o počítače, věří miliardář Vinod Khosla.

V polovině května se v San Francisku konala technologická konference Structure Conference. Největší pozornost tam vzbudila přednáška amerického podnikatele indického původu Vinoda Khosly. Prohlásil, že přibližně 80 procent míst v IT oddělních by mohlo být v blízké budoucnosti nahrazeny systémy, jimž se dnes říká „umělé inteligence“ – tedy algoritmy se schopností se učit. Khosla označil tuto změnu za „vzrušující.“

Umělé inteligence v roce 2016 (zdroj: ČT24)

Vinod Khosla na IT zbohatl, nejprve jako jeden ze zakladatelů společnosti Sun Microsystems, později ve vlastní firmě Khosla Ventures. Jeho majetek se odhaduje na 1,6 miliard dolarů, poradce jeho společnosti je například bývalý britský ministerský předseda Tony Blair. Má tedy o informačních technologiích lepší informace než většina lidí na světě.

Na přednášce uvedl příklad společností i technologií, které současnou podobu IT mohou nejvíc změnit. Jednou z nich je startup Nutanix, do nějž Khosla intenzivně investoval. Ten se pokouší nahradit lidský faktor v tom, jak si spolu servery vyměňují data. Další společností, která podle něj může změnit svět IT, je Mesosphere, která zase na umělé inteligence přesouvá zodpovědnost za instalování a údržbu programů na serverech.

Podle Khosly se umělé inteligence už brzy dostanou do serveroven a datacenter po celém světě, kde nahradí lidskou obsluhu. Protože v současné době jde na placení míst v tomto oboru čím dál více nákladů, může automatizace firmám i státům finančně hodně ulevit.

Nastává věk automatizace

Publikum tyto předpovědi příliš nepřivítalo, zejména z Khoslova nadšení bylo spíše zaskočené. Miliardář však všechny uklidnil, že všichni lidé na této konferenci patří mezi 20 procent expertů v IT, které automatizace nezasáhne.

Tato vize je další, které v posledních letech přinášejí mocní a dobře informovaní muži dnešní doby. Od Elona Muska, přes Billa Gatese, až po Marka Zuckerberga – spousta z nich se shoduje na tom, že nejvíce ohroženými povoláními budou v dalších letech nikoliv ta v továrnách, ale zatím dobře placené kancelářské pozice.

O místa půjde manažerům, lékařům, úředníkům, právníkům i účetním – tedy lidem, kteří dnes tvoří společenskou elitu.

Uložit