Konec chovu delfínů i kosatek. Francie se rozhodla pro přísný zákaz

Ve vyspělých zemích světa roste odpor proti chovu velkých mořských savců v zajetí. Nejvíce ve Spojených státech, ale nyní se k zemím, které chov těchto zvířat omezují, přidala i Francie.

Francie na začátku května přijala zákony, které zakazují chov velryb a delfínů. Tento týden vstoupily v platnost. Znamená to, že zvířata, která žijí v současné době „v zajetí“, budou posledními kytovci ve Francii, které milovníci zvířat v místních delfináriích budou moci vidět. Neziskové organizace zabývající se ochranou zvířat to přivítaly; instituce, které tato zvířata chovají, reagují negativně.

Nový zákon však jde dál než jen k zákazu chovu delfínů nebo kosatek. Poté, co se podle informací médií úředníci dozvěděli, že některá ze zvířat byla držena pod utlumujícími prostředky, se rozhodli pro radikálnější verzi zákazu. To znamená, že k zakázaným zvířatům přibyli všichni kytovci i sviňuchy – s výjimkou těch, které se již v zajetí nacházejí, ty smějí v tomto prostředí dožít. Nové akvizice však již podléhají zákazu.

Zpřísněna však byla také pravidla týkající se chovaných zvířat. Právní předpisy nyní například zakazují atrakce, při nichž dochází k interakci mezi návštěvníky a zvířaty. Tím končí dříve oblíbený zvyk, kdy si platící lidé mohli zaplavat se zvířaty v jednom bazénu. Současně se existující nádrže pro tato zvířata musejí zvětšit o 150 procent, aby se jim tak umožnilo žít kvalitněji a dále od lidských návštěvníků.

V současné době fungují v celé Francii již jen čtyři zařízení, jichž se tato změna zákona týká. Musí se novému zákonu přizpůsobit do šesti měsíců, na úpravu velikosti nádrží mají tři roky. Podle provozovatelů jsou tato omezení drastická.