Čeští vynálezci loni získali nejvíce patentů za 20 let

Úřad průmyslového vlastnictví loni udělil 781 patentů, z toho 637 domácím přihlašovatelům. Je to nejvíc za posledních 20 let. Vysokým školám a univerzitám bylo uděleno 240 patentů, to je o 17 meziročně víc. Celkový počet patentů platných na území Česka dosáhl na konci loňského roku téměř 38 000. Vyplývá to z výroční zprávy Úřadu průmyslového vlastnictví.

„V roce 2016 bylo domácími přihlašovateli podáno 792 patentových přihlášek, nejvíce z oborů doprava a skladování, stavby, zdraví a zábava. Lze považovat za pozitivní, že téměř čtvrtina přihlášek byla podána našimi vysokými školami,“ uvedl předseda úřadu Josef Kratochvíl.

Zahraniční patenty v Česku

Zahraniční přihlašovatelé získali 5964 patentů platných na území Česka, je to o pětinu meziročně více. „Vývoj potvrzuje, že ČR je chápána majiteli evropských patentů jako území příhodné pro podnikání, jako průmyslově vyspělé teritorium, na kterém je potřeba zajistit ochranu nových technologií a výrobků,“ dodal Kratochvíl.

Úřad loni zapsal do rejstříku také 1187 užitných vzorů, které jsou obvykle řešením pro menší vynálezy. Od roku 2012 tento počet klesá. Celkový počet platných vzorů v ČR je 8398. Nejvíce přihlášek užitných vzorů bylo loni z oborů stavebnictví a doprava a skladování. Roste také zájem českých podnikatelů o získání ochrany v zahraničí, loni podali 180 mezinárodních patentových přihlášek.

  • Patenty se udělují na vynálezy, které jsou nové, jsou výsledkem vynálezecké činnosti a jsou průmyslově využitelné. Patentovat lze nejen nové výrobky a technologie, ale i chemicky vyrobené látky, léčiva, průmyslové produkční mikroorganismy, jakož i biotechnologické postupy a produkty získané jejich pomocí. Patentovat naopak nelze objevy nebo vědecké teorie, programy pro počítače, nové odrůdy rostlin a plemena zvířat a způsoby léčení lidí a zvířat.
  • Patent udělený v České republice platí 20 let od podání přihlášky a jeho základní účinek spočívá v tom, že bez souhlasu jeho majitele jej nikdo nesmí využívat. Souhlas k využití patentu se uděluje licenční smlouvou. Patent lze rovněž prodat. V případě porušení patentu je založena plná občanskoprávní a trestní odpovědnost.

Úřad také loni zapsal do rejstříku 6985 národních ochranných známek, 6344 z nich českým subjektům. Na konci roku 2016 bylo v ČR platných celkem 1,35 milionu ochranných známek, z nich 123 000 národních, 83 000 mezinárodních s vyznačením ČR, 143 000 s vyznačením EU a přes milion ochranných známek Evropské unie.