Na Madagaskaru objevili nový druh trpasličího lemura

V severní části Madagaskaru pořád ještě existují pralesy, které nejsou dobře prozkoumané. Díky tomu se podařilo v této oblasti objevit nový druh lemura.

Trpasličí lemuři makiové jsou drobní noční primáti, kteří žijí pouze na Madagaskaru. Jde o ty vůbec nejmenší primáty světa, ti největší měří do 30 centimetrů, ti nejmenší jen 12–13 centimetrů – to ale bez ocasu, který může být až dvakrát delší než tělo. Existuje jich několik druhů a od letošního roku víme o dalším.

Objevila jej v suchých pralesích na severu ostrova bioložka Cynthia Frasierová z Omaha's Henry Doorly Zoo and Aquarium, která mu také dala jméno Cheirogaleus shethi a popsala ve studii vydané v odborném časopise Primate Conservation. Jméno dostal nově objevený maki podle Briana Shetha, ředitele neziskové organizace Global Wildlife Conservation, jenž se podílel na financování řady expedic na Madagaskar.

obrázek
Zdroj: ČT24

Je trpaslíkem i mezi trpasličími lemury. Váží pouhých 125 gramů a měří kolem 16 centimetrů – stejně dlouhý je jeho ocas. Má, stejně jako ostatní makiové, velké citlivé oči, které se mu při jeho životním stylu hodí. Jedná se totiž převážně o nočního tvora, který nejlépe funguje během doby, kdy je světla jen málo.