Česko bude více přispívat do Evropské kosmické agentury. Vydělá na tom místní průmysl

Vláda schválila zvýšení příspěvku do rozpočtu Evropské kosmické agentury. Na kosmické aktivity vyčlení 830 milionů Kč. Má to pomoci českému průmyslu.

Postupné navyšování příspěvků na kosmický výzkum, zejména satelitní technologie, pomůže podle ministra dopravy za ANO Dana Ťoka českému průmyslu vymanit se z obrazu „pouhé montovny“.

Je to způsob, jak pomoct českému průmyslu tak, aby se dostal do kontaktu s těmi nejvyspělejšími technologiemi, které se používají ve vesmíru.
Dan Ťok

Podle resortu dopravy, který v Česku kosmické aktivity koordinuje, jsou české příspěvky na chod agentury ve srovnání se zbylými členskými státy dlouhodobě podhodnocené. Loni vláda český příspěvek 327 milionů navýšila o 200 milionů korun.

Česko bylo jednou z prvních členských zemí ESA ze střední Evropy a podle Ťoka se činnosti dlouhodobě zúčastňuje. Dovedl by si představit i vyšší příspěvky, částka, jak o ní dnes vláda rozhodla, je podle něj nicméně dostačující.

Češi pomohou s raketami Ariane 6

Tyto investice se České republice mohou velmi rychle vrátit zpět. Podle pravidel ESA se nejméně 84 procent z těchto prostředků do Česka dostane zpět ve formě zakázek pro české firmy. 

Dan Ťok o vyšších investicích do kosmického výzkumu (zdroj: ČT24)

Letos se Česko přihlásilo do nového volitelného programu na vývoj nových nosných raket Ariane 6. K naplnění cílů vytyčených v Národním kosmickém programu za rok 2014 chybí vyplatit 245 milionů korun ročně do takzvaných volitelných programů ESA. Úřad proto navrhl roční příspěvek do volitelných programů evropského kosmického programu o tuto částku navýšit na 445 milionů korun.

K tomu je třeba připočíst 225 milionů korun na povinné aktivity ESA, které hradí z vlastního rozpočtu ministerstvo školství, a dalších 60 milionů ministerstva školství na volitelné programy z oblasti výzkumu a vývoje.

Další částkou, z níž se skládá český příspěvek evropské kosmické agentuře, je 100 milionů korun pro přípravu průmyslových kapacit v ČR pro zapojení do kosmického programu, který vyplývá z Národního kosmického programu.  

Evropská kosmická agentura byla založena v roce 1975 s cílem navrhovat a realizovat Evropský kosmický program. Cílem ESA je prohloubit znalosti o planetě Zemi, sluneční soustavě i celém vesmíru. ESA má 22 členských států a zaměstnává přes 2200 specialistů. Její ústředí je v Paříži.