Jak vyfotit dnešní superúplněk? Pět tipů od fotografa NASA

V pondělí nastane takzvaný superúplněk: Měsíc v úplňku se ocitne na nejbližším místě své dráhy kolem Země. V této poloze nebyl od roku 1948 a znovu se v ní ocitne až roku 2034. Protože nad Českou republikou budou poměrně dobré podmínky, půjde o ideální příležitost vyfotit si tento efektní úkaz.

Americká agentura NASA vyzvala svého zkušeného fotografa Billa Ingallse, aby napsal krátký návod, jak superúplněk vyfotografovat co nejlépe, a to i s tak nekvalitním přístrojem, jako je třeba mobilní telefon. Tady jsou tipy muže, který se živí už čtvrt století jako oficiální fotograf NASA.

Tip 1: Srovnání

„Nikdy neudělejte chybu, že byste fotografovali Měsíc samotný, aniž by tam bylo srovnání s něčím jiným. Sám jsem to samozřejmě dělal a určitě to udělá každý člověk. Místo toho přemýšlejte o tom, aby byla fotografie co nejvíc kreativní – to znamená, že byste se měli pokusit Měsíc zasadit do nějakého kontextu, srovnat ho s něčím, může to být nějaká místní známá stavba nebo cokoliv, co dává smysl.“

Ingalls sám vynakládá na vyhledání perfektního místa hodně času, rád Měsíc fotí před různými slavnými památkami ve Washingtonu. „Představuje to hodně přípravy. Používám k tomu hlavně Google Mapy a další aplikace, ale třeba také kompas – abych věděl, jak se na nejlepší místa dostanu ve správný čas.“ V ideálním případu si místo projde už den předtím.

Doporučuje ale i tak přemýšlet už před samotným focením, jestli na místě, odkud hodláte fotografovat, není silné světelné znečištění nebo nebude překážet nějaký objekt.

Tip 2: Vybavení není důležité

Ingalls toto tvrzení dokládá příběhem z roku 2009, kdy fotil v americkém národním parku Shenandoah kometu Lulin. Měl u sebe jen základní vybavení, přičemž většina jeho kolegů (respektive konkurentů) byla vybavena mnohem lépe. A tak Ingalls jen nasvítil pomocí své čelovky les, za nímž se kometa vynořila. Jeho snímek působil zcela magicky a vyhrál jednu z cen časopisu National Geographic.

Tip 3: Věnujte pozornost počasí

Sebelepší fotoaparát vám bude k ničemu, když se vydáte fotit Měsíc v nesprávnou dobu – tedy když bude zataženo, je to špatné. Tady máte základní fakta k dnešku:
Nejlepší podmínky k focení a pozorování budou hned večer těsně po východu Měsíce. Jasno nebo polojasno bude večer téměř v celých Čechách a taky na většině míst na Moravě a ve Slezsku. Na východě se ale až do večera může ojediněle udržet nízká oblačnost. K focení nahrává i docela suchý a chladný vzduch ve vyšších patrech atmosféry.

Během noci začne od západu až severozápadu oblačnost naopak postupně přibývat, i tak na většině míst v Čechách zůstanou podmínky k pozorování ideální. Polojasno až oblačno bude jen v západní polovině Čech. Na Moravě a ve Slezsku se budou dál místy udržovat nízké mraky a postupně se začnou tvořit mlhy, především v blízkosti vodních ploch. V druhé polovině noci a nad ránem už bude v západní polovině Čech převládat oblačno nebo i zataženo, na Moravě a ve Slezsku budou přibývat mlhy a nízké mraky. Ideální podmínky i nad ránem zůstanou hlavně ve východní polovině Čech. 

Výhodné podmínky budou celou noc taky na horách a ve vyšších polohách, kde zůstane jasno nebo skoro jasno. Nad ránem navíc podmínky vylepší suchý a chladný vzduch, teploty na horách můžou i zítra ráno klesat do -10 °C. V druhé polovině noci se ale začne zatahovat i na horách na západě.

Tip 4: Berte to jako zábavu

Podle Ingallse by mohl být Superměsíc také skvělou aktivitou pro celou rodinu, včetně dětí. „Spousta skvělých fotografů pořídila skvělé snímky Měsíce s lidmi: když ho drží v ruce nebo si s ním hrají. Můžete být opravdu hodně kreativní.“

Bill Ingalls
Zdroj: NASA

Tip 5: S mobilem na Měsíc

Má smysl pokoušet se fotit Měsíc jen smartphonem? Ingall na to má rozpolcený pohled: „Je to relativní. Pro mě by to bylo šílené a frustrující – ale také by to mohlo představovat moc zajímavou výzvu. Rozhodně nezískáte snímek obrovského tělesa se zajímavými detaily, ale můžete se pokusit o něco více panoramatického – například s popředím. V případě mobilní fotografie je lepší fotografovat ve městě, kde je o něco jasněji.“ K tomu se dá jen dodat, že stejně výhodné je začít s focením co nejdříve, dokud je obloha ještě co nejsvětlejší a současně je Měsíc již vidět.

Jak na noční focení?

Důležité je dát si pozor na několik drobností, ne všechny se ale dají nastavit u všech typů telefonů:

  • Základem je „expoziční čas“, tedy doba, po kterou dopadá světlo (v tomto případě Měsíce) na senzor v mobilu. Obecně platí, že čím vyšší čas se nastaví, tím bude focený objekt světlejší.
  • Stativ je nutností, mobil neudržíte bez pohybu déle než na jedno nadechnutí.
  • Zaostřit byste měli na nekonečno, automatické ostření je nanic.
  • Powerbanka se hodí – focení na dlouhou expozici je pro baterie vyčerpávající.
Vydáno pod