Technologická agentura vyhlásila nejlepší projekty roku 2016. Čeští vědci už rozeznají přirozenou řeč

Ceny Technologické agentury ČR získal aplikovaný výzkum v umělých kloubech i optice. Oceněné projekty posouvají českou vědu a výzkum mezi nejlepší na světě.

Technologická agentura ČR (TA ČR) ve čtvrtek předala čtyři ceny za nejlepší projekty aplikovaného výzkumu. Získalo je zvýšení životnosti umělých lidských kloubů, návrh na využití moderních kovových pěn, technika pro rozpoznávání řeči a objev ve využití moderních optických systémů. Autoři si odnesli broušený artefakt v podobě Rubikovy kostky.

Předávání cen TA ČR (zdroj: ČT24)

„TA ČR preferuje ty projekty, které mají opravdu jedinečné výsledky ve své oblasti a zároveň jsou schopny je nějakým způsobem implementovat v praxi. Takových projektů máme velké množství, myslím si ale, že ty čtyři oceněné patří k tomu nejlepšímu, co tady v ČR máme,“ řekl předseda agentury Petr Očko.

Odborníci z kladenského rodinného podniku BEZNOSKA, s. r. o. vyvinuli kloubní náhrady, které díky svým lepším vlastnostem brání oxidaci a opotřebení. Při výzkumu navíc vznikla řada dalších užitečných produktů, například přístroj, který je schopen simulovat stárnutí materiálu, z něhož se klouby vyrábějí.

Díky objevu mohou odborníci snadno určit, co se s protézou stane za mnoho let. Na projektu, který byl oceněn v kategorii Řešení pro kvalitu života, firma spolupracovala s 1. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy a Ústavem makromolekulární chemie Akademie věd.

Pěna má vlastnosti jako kov, je ale mnohem lehčí

Kovové pěny ze železa a neželezných kovů mají jejich vlastnosti, ale jsou výrazně lehčí. Mohou najít uplatnění při výrobě automobilů, u nichž by přispívaly k větší bezpečnosti, v letectví, armádě, vodním průmyslu nebo kosmonautice. Výroba je ale drahá.

Vědci z Fakulty metalurgie a materiálového inženýrství Vysoké školy báňské v Ostravě vytvořili 12 způsobů výroby kovové pěny a některé aplikovali do praxe. Slévárna a modelárna Nové Ransko díky tomu rozšířila výrobu o nové produkty. Za objev dostaly cenu za Ekonomický přínos.

Vědci z Vysokého učení technického v Brně, Fakulty informačních technologií, vyvinuli pokročilé techniky pro rozpoznávání řeči. Uplatní se například při vyhledávání v elektronickém slovníku na mobilních zařízeních, diktování překladů, v bezpečnosti a obraně. Použít se dají i v bezpečnostních technologiích při rozpoznání osob podle jejich hlasu. Ve čtvrtek si autoři odnesli cenu v třetí kategorii, Užitečnost řešení.

Ve čtvrté kategorii s názvem Originalita řešení získal ocenění návrh na využití moderních multivrstevnatých optických systémů. Nadnárodní firma Meopta - optika, s. r. o., která má dvě technologická centra v ČR i USA, vyřešila otázku superjemného leštění optických ploch, jejich odolnosti vůči klimatickým změnám i technickou pokročilost. Objev najde využití v medicíně, fotografii, mobilních technologiích i třeba armádě.

Vydáno pod