VIDEO: Čína vyslala další dva astronauty k Nebeskému paláci

Čínský vesmírný program má další úspěch: na oběžnou dráhu Země dostal dva astronauty.

Z kosmodromu v poušti Gobi na severu Číny v noci na pondělí odstartovala do vesmíru čínská kosmická loď Šen-čou 11 se dvěma kosmonauty. Záběry startující rakety přenášela v přímém přenosu čínská státní televize. Raketa směřující k čínské experimentální laboratoři Tchien-kung 2 odstartovala v půl osmé místního času. Podívejte se, jak start vypadal:

K vesmírné laboratoři Tchien-kung 2, kterou Čína vypustila na oběžnou dráhu minulý měsíc, má raketa dorazit za dva dny. Čínští kosmonauti v ní stráví 30 dní, budou tam provádět mimo jiné lékařské experimenty a testovat technologie a systémy. Ty Čína využije při přípravě základního modulu vesmírné stanice, kterou plánuje vyslat v roce 2018. Plně fungovat by měla od roku 2022 a v provozu má být asi deset let.

Do vesmíru v pondělí odletěli devětačtyřicetiletý Ťing Chaj-pcheng, který byl v kosmu již dvakrát, a sedmatřicetiletý Čchen Tung. Jejich 30denní cesta se má stát zatím nejdelším pobytem čínských kosmonautů ve vesmíru.

Podle zpravodajky ČT v Číně Barbory Šámalové má tento den pro Čínu mimořádný význam:

Barbora Šámalová o startu čínské rakety (zdroj: ČT24)

Čínský vesmírný program nabírá energii

Aktuální start lodi Šen-čou 11 je šestou čínskou vesmírnou misí s lidskou posádkou. Předchozí pilotovaný let se uskutečnil v červnu 2013, v kosmu tehdy pobývali tři čínští kosmonauti. Na palubě experimentální laboratoře Tchien-kung 1 (Nebeský palác) strávili dva týdny. Nebeský palác byl na oběžné dráze od roku 2011, letos jeho provoz Čína ukončila. 

Start čínské rakety
Zdroj: ČTK

Čína se po někdejším Sovětském svazu a USA stala v roce 2003 teprve třetí zemí, která dokázala vlastními silami vynést na oběžnou dráhu člověka. V roce 2008 první čínský kosmonaut vystoupil do volného prostoru a v roce 2013 přistála nepilotovaná čínská vědecká sonda na Měsíci.

  • V souvislosti s čínským vesmírným programem se v médiích začal používat výraz tchajkonaut, který označuje čínské astronauty.
  • Slovo vychází z čínského tchaj-kchung (vesmír), koncové „g“ vymizelo pro lepší výslovnost, a latinského nauta (plavec).
Události: Tchajkonauti budou 30 dní zkoumat vesmírné technologie (zdroj: ČT24)