Tohle není Hollywood: Nejlepší snímky Měsíce pořídila japonská sonda Kaguja

Japonská vesmírná agentura JAXA je tak trošku ve stínu větších a slavnějších kosmických agentur – ať už NASA, ESA nebo Roskosmos. Ale přitom má za sebou celou řadu velkých úspěchů, například fascinující videa ukazující povrch Měsíce v HD rozlišení.

Tento týden JAXA zveřejnila celý archiv snímků, které pořídila sonda Kaguja na podzim roku 2008, když zkoumala Měsíc. Jeho povrch snímala pomocí dvou 2,2 megapixelových HDTV senzorů – jde tedy o jedny z vůbec prvních HD záběrů našeho vesmírného okolí. Podívejte se na video, jde opravdu pouze o snímky z družice, nikoliv o opravené záběry, nebo dokonce hollywoodský film:

Archiv mise, který je nyní plně k dispozici i veřejnosti, je takových snímků plný.

Co objevila Kaguja

O této misi se příliš nemluví, zřejmě proto, že se na ní nepodílela žádná „slavná“ kosmická agentura. Její výsledky jdou však výjimečné: prozkoumala a zmapovala povrch Měsíce nejkomplexněji od mise Apollo. Za více než rok práce tato sonda získala velmi detailní gravitační i topografická data o našem přirozeném satelitu a také shromažďovala data o jeho podpovrchové struktuře.

Sonda byla vybavena i dvěma drobnými „dětmi“, menšími pomocnými satelity, které zkoumaly magnetické a gravitační pole Měsíce.

Svoji existenci Kaguja ukončila v červnu 2009 dopadem na měsíční povrch. Na Měsíc s sebou nesla destičku se vzkazem 412 627 lidí, kteří si přáli, aby se jejich poselství nebo vzkaz dostaly do vesmíru. Na měsíčním povrchu tedy od té doby leží miniaturní destička o rozměrech 2,8 x 1,6 centimetru popsaná písmem o velikosti 70 mikrometrů.