Předávání Nobelových cen: Jak se vyhlašovala medaile za lékařství

Nobelova cena za fyziologii a lékařství oceňuje osobnosti, které pomáhají zachraňovat miliony lidských životů.

Stockholmský Karolinský institut v pondělí půl hodiny před polednem oznámil držitele letošní Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství. Celý ceremoniál můžete sledovat ze záznamu:

Ocenění je prvním ze šestice letošních Nobelových cen. Laureát získá kromě prestižní medaile a diplomu i osm milionů švédských korun (22,5 milionu Kč). V dalších dnech tohoto týdne se bude udělovat ocenění za fyziku, chemii, v pátek za mír a příští pondělí za ekonomii. Datum pro udělení ceny za literaturu zatím nebylo stanoveno.

Loňští vítězové zkoumají malárii

  • Nobelova cena je udělována každoročně od roku 1901 na základě poslední vůle švédského vědce a průmyslníka Alfreda Nobela, vynálezce dynamitu. Ve všech oblastech, v nichž je udělována, je považována za nejprestižnější ocenění.

Loni cenu za lékařství získali tři parazitologové - irský vědec působící v USA William C. Campbell a Japonec Satoši Omura za výzkum hlístic a Číňanka Tchu Jou-jou za výzkum přispívající k léčbě malárie. „Letošní laureáti vyvinuli způsoby léčby, které znamenaly revoluci v léčení jedněch z nejničivějších parazitických chorob, jež postihují stamiliony lidí ročně,“ především v těch nejchudších oblastech světa, uvedl Karolinský institut v prohlášení.

Aféra v Nobelových cenách

Jak poznamenala agentura AP, Nobelova cena za lékařství se uděluje v době, kdy Karolinským institutem zmítá skandál s jeho dnes již bývalým členem, chirurgem Paolem Macchiarinim. Italský lékař byl obviněn z toho, že zfalšoval svůj životopis a přidal si na něj neexistují položky. Pochybnosti se objevily i ohledně jeho práce, kdy měl provádět neetické experimentální zákroky i u relativně zdravých pacientů. Macchiarini veškerá  nařčení popírá.

  • Od roku 1902 je většina cen předávána švédským králem na slavnostním večeru, který se koná vždy 10. prosince, tedy v den výročí Nobelovy smrti, ve Stockholmu; Nobelova cena za mír je ve stejný den předávána na ceremoniálu v Oslu. Jména držitelů cen jsou však zveřejněna předem v průběhu října.

Karolinský institut byl kritizován za to, jak se s případem vypořádal, a dva členové Nobelova výboru byli dokonce zbaveni funkce. Objevily se rovněž obavy, že by aféra mohla ovlivnit letošní udílení Nobelových cen.

Nobelova cena za lékařství v číslech

  • 106 Nobelových cen za fyziologii a medicínu bylo uděleno mezi roky 1901 a 2015
  • 38 cen v tomto oboru dostal pouze jediný laureát
  • 12 žen obdrželo Nobelovu cenu za lékařství
  • 32 let bylo nejmladšímu laureátovy této ceny. Byl jím Frederick G. Banting, který ji dostal roku 1923 za objev inzulinu
  • 87 let bylo nejstaršímu laureátovi. Šlo o Peytona Rouse, který ji obdržel toku 1966 za objev virů způsobujících nádory
  •  1 laureát tohoto ocenění byl donucen ji odmítnout. Adolf Hitler zakázal roku 1938 Gerhardu Domagkovi, aby si cenu za fyziologii a lékařství převzal. Hitler podobně znemožnil převzetí jiných Nobelových cen i dalším dvěma vědcům: Roku 1938 Richardu Kuhnovi za chemii a rok poté ve stejném oboru Adolfu Butenandtovi.