Astronomové zachytili „provokativní signál“ z vesmíru. Mají podezření na mimozemšťany

Na ruské observatoři zachytili v polovině května podivný signál. Po půl roce analyzování se rozhodli, že ho předají dál jako „kandidáta SETI“ – tedy, že jeho původcem mohou být jiné civilizace.

Extrémně silný signál vyšel z mlhoviny Herkula, která je od Země vzdálená asi 95 světelných let. Podle mezinárodního týmu, který tento objev učinil, je signál velmi provokativní a zatím nevysvětlitelný.

Signál zachytil ruský radioteleskop Ratan-600, který provozuje Ruská akademie věd v údolí Bolšoj Zelenčuk v pohoří Velký Kavkaz. Jeho zdrojem je hvězda HD164595, která je sama o sobě zajímavá. Má velmi podobnou velikost jako naše Slunce, dokonce má i téměř shodné chemické složení. Navíc víme, že má nejméně jednu planetu podobnou „našemu“ Neptunu. Je však možné, že menších planet se u HD164595 ukrývá více. Jediný větší rozdíl spočívá ve stáří hvězd – zatímco naše Slunce je staré přibližně 4,6 miliardy let, hvězda v mlhovině Herkula má za sebou už asi 6,3 miliardy let existence.

Teleskop RATAN-600
Zdroj: Wikimedia Commons

Vědci, kteří signál zkoumali, už dokonce spekulují o tom, jaká by mohla být civilizace, která by mohla být schopná takový signál vyslat. Podle Kardašovovy škály, kterou využívá SETI, by se jednalo o civilizaci pokročilejší než ta naše. Zatímco dnešní civilizace se pohybuje kolem stupně 0,72 (tedy využívá část zdrojů naší planety), kultura kolem HD164595 by musela být na stupni 2 – tedy šlo by o civilizaci schopnou využívat veškeré zdroje své domovské hvězdy.

Přirozená vysvětlení a skeptici ze SETI

Astronomové pochopitelně přišli i s řadou možností, které by silný signál z mlhoviny Herkula vysvětlovaly konzervativněji, ale i ony jsou pro vědce vzrušující. Mohlo by se jednat například o gravitační mikročočku. To může vlastně znamenat prakticky jakýkoliv velmi hmotný objekt, například černou díru nebo kvasar.

Signál z hvězdy HD164595
Zdroj: RATAN

Zatím nejvíce zdrženlivé vyjádření k objevu vydala samotná SETI. Daren Lynch z této organizace napsal, že mu připadá zájem o signál přehnaný a že žádná z jeho charakteristik není natolik zajímavá, aby se dal považovat za projev inteligentního života. „Podobných signálů máme miliony,“ popsal. „Ale protože byl oznámen médiím, bude se o to teď zajímat úplně každý. ATA už to pozoruje, Breakthrough se na to bude dívat taky. A určitě na hvězdu někdo zaměří pozornost i v Arecibu; i já to začnu ověřovat víc. A nikdo z nás nic nenajde. Není to poprvé, co jsme to zažili, víme, jak tohle funguje.“ (ATA, Breakthrough a Arecibo jsou nejvýznamnější observatoře programu SETI, pozn. redakce.)

  • Radioteleskop RATAN-600 sestává z 576metrového kruhu pravoúhlých radioreflektorů. Je situován v observatoři ve výšce 970 metrů nad mořem. Možnost řídit zvlášť jednotlivé komponenty s výkonem ekvivalentním k 600metrové talířové anténě jej činí největším samostatným radioteleskopem na světě.

Debata o tomto objevu má být velkým tématem na Mezinárodním astronomickém kongresu, kde se bude konat i vědecká konference SETI. Kongres se uskuteční na konci září letošního roku. Již nyní je ale jasné, že se k hvězdě upře pozornost mnohem většího počtu teleskopů – díky čemuž budou astronomové schopni zjistit o povaze signálu i hvězdy mnohem větší množství informací. 

Vydáno pod