NASA oznámila novou misi: Uloví temný asteroid Bennu

Americká vesmírná agentura NASA ve čtvrtek oznámila, že poprvé v dějinách vyšle sondu k asteroidu a odebere z něj vzorek, který pak donese zpět na Zemi. Tato mise pomůže vědcům pochopit, jak se formovaly planety a vznikal život.

K asteroidu Bennu vyrazí sonda OSISIS-REx. Odstartovat by měla 8. září z mysu Canaveral, ponese ji raketa Atlas V.

Jednoduché vysvětlení pro ty, kdo nemají moc času:

„Tato mise je příkladem úkolu našeho národa – odvážně se vydávat studovat sluneční soustavu i oblasti za jejími hranicemi a snažit se lépe pochopit vesmír a naše místo v něm,“ popsal smysl expedice Geoff Yoder z NASA. „NASA je největší stroj na vědecké objevy na planetě a OSIRIS-REx ztělesňuje náš cíl – inovovat, objevovat, zkoumat a inspirovat,“ dodal.

Bennu je planetka patřící do Apollonovy skupiny, která byla objevena 11. září 1999 v rámci projektu Linear. Jedná se o planetku, jež je zařazena na seznam možných hrozeb v podobě možného dopadu na Zem. Původní označení planetky 1999 RQ36 bylo v roce 2013 nahrazeno jménem 101955 Bennu v rámci soutěže „Name That Asteroid!“. Z více než osmi tisíc návrhů bylo vybráno jméno Bennu, které navrhl devítiletý Michael Puzio, a to podle mytologického egyptského ptáka Benu, jenž mu prý připadal podobný sondě OSIRIS-REx.

OSIRIS-REx je sonda vážící 2110 kilogramů. Díky vlastnímu pohonu dosáhne cíle někdy během roku 2018 – přesné datum záleží na tom, kdy se podaří nosné raketě Atlas vzlétnout. Nejprve bude kolem asteroidu Bennu kroužit na oběžné dráze. Tam bude studovat jeho vlastnosti a také hledat ideální místo na odebrání nejzajímavějších vzorků. Nakonec se k Bennu těsně přiblíží a odebere 60 až 2000 gramů vzorků z jeho povrchu. Pomocí speciální kapsule pak tento materiál dopraví na Zemi; návrat vzorků se plánuje na rok 2023.

„Start satelitu OSIRIS-REx bude začátkem sedmileté cesty, jejímž cílem je odebrání vzorků z asteroidu Bennu,“ popsal šéf mise Dante Lauretta. „Tým vyrobil úžasný stroj, jsme na zkoumání Benu skvěle připraveni a věříme, že se sonda vrátí zpět s vědeckým materiálem.“

Mise OSIRIS-REx (zdroj: ČT24)


Na zkoumání asteroidu má sonda sadu pěti špičkových přístrojů, které budou moci tento asi 500 metrů velký kámen popsat vizuálně i chemicky, přesně zmapují jeho povrch a analyzují jeho teplotu i další fyzikálně-chemické vlastnosti. Zdaleka nejdůležitějším nástrojem však je robotická paže TAGSAM (Touch-And-Go Sample Acquisition Mechanism) vyrobená v továrnách společnosti Lockheed Martin Space Systems. Právě ta se ze sondy vysune a odebere vzorky. 

Asteroid Bennu je velmi lákavým cílem pro NASA především proto, že by měl být bohatý na uhlík – a tedy by se na něm měly dát najít stopy po tom, jak vznikal život. Vědci přirovnávají povrch planetky k asfaltové silnici za horkého dne. Je tmavý, absorbuje většinu světla a mění ho na teplo. 

NASA pro fanoušky mise připravila dokonce i vystřihovánku sondy OSIRIS-REx - tady si ji můžete stáhnout: