Vědecká knihovna v Ústí nad Labem otevřela nový depozitář za 150 milionů korun

Severočeská vědecká knihovna otevřela nový depozitář v Ústí nad Labem. Publikace se tam přestěhovaly ze tří skladů, nově tak jsou dostupné na počkání. Čtenáři si v moderním depozitáři mohou vyzvednout publikace, studovat a užít si výhledu na město. Stavba, jejíž součástí je střešní parkoviště, stála přes 150 milionů korun.

Do velkého skladu, v němž jsou vhodné podmínky pro dlouhodobé uchovávání a ochranu publikací, se vešel celý knihovní fond původně uložený na třech místech. Doposud museli čtenáři na objednané knihy čekat dva až tři dny. Teď si je objednají a dostanou na počkání. Depozitář je v centru města, v blízkosti vědecké i lidové části knihovny. „Přístup do depozitáře je bezbariérový, parkování je na střeše, odkud vede výtah,“ popisuje ředitelka knihovny Jana Linhartová.

Ze studijních míst je výhled na hrad Střekov, zámeček Větruše i na Labe. K dispozici mají návštěvníci kopírku, skener, počítače s přístupem na internet, prostor je pokryt wi-fi sítí. „Je tu také dětský koutek či knihařská dílna a krajské metodické oddělení, které se stará o nákup knihovnám,“ doplňuje ředitelka. Ve volném výběru návštěvníci najdou širokou nabídku časopisů k prezenčnímu zapůjčení.

Práce na novém depozitáři začaly v roce 2016 a skončily ve druhém pololetí loňského roku. Knihovna si novou budovu převzala od Ústeckého kraje, který je jejím zřizovatelem, a začala do ní stěhovat fond ze svých externích skladů. Na projekt získala knihovna dotaci z Evropské unie ve výši 85 procent nákladů, příspěvek ze státního rozpočtu byl pět procent, zbývající částku hradil kraj z rozpočtu.

Ve Všebořicích by měla vzniknout pobočka knihovny

Sklad ve Vaňově předala knihovna zpět kraji. Sklad v Chabořovicích měla knihovna v nájmu, stejně jako ten ve Všebořicích. Tam by v budoucnu mohla vzniknout pobočka knihovny. „Je to krásný industriální prostor pro pobočku, která v této části města byla v minulosti uzavřena,“ míní Linhartová.

Nový depozitář je suterénem propojen s historickou Kindlovou vilou, kde vznikne vzdělávací a cizojazyčné centrum a digitalizační jednotka. „Projekty na druhou etapu vzniku takzvané Evropské knihovny máme, teď budeme věřit, že kraji se podaří získat na realizaci dotaci,“ dodává ředitelka. Náklady na opravu vily se odhadují na 50 milionů korun.