Most rozšiřuje bytový fond. Startuje rekonstrukce bloku 34

Události: V Mostě začíná rekonstrukce Bloku 34 (zdroj: ČT24)

V Mostě odstartovala rekonstrukce léta vybydleného bloku 34. Ve městě tak končí éra třech zdevastovaných domů. Blok opravuje Mostecká bytová, akciová společnost spravující bytový fond. V posledních letech se města na severu Čech vrací k obnově bytového fondu.

„A všichni budou bydlit v krásných, čistých domech, ve zdravých, hygienických bytech,“ hlásal Československý filmový týdeník v roce 1953. Právě v padesátých letech se sídliště začalo stavět a domovem se mělo stát čtyřiceti tisícům lidí. Mělo jít o jednu z nejlepších čtvrtí ve městě. Posledních dvacet let ale místo hyzdily tři vybydlené činžáky. To se nyní mění.

Firma Mostecká bytová, která městu spravuje bytový fond, začala s rekonstrukcí posledního vybydleného domu. „Sanace omítek, zdiva, stropů a finálním produktem bude 24 bytů o velikosti padesát metrů čtverečních,“ popisuje ředitel společnosti Jaroslav Kudrlička. 

Všechny byty budou velikost 2+kk, stejně jako v budově, která se opravy dočkala loni a nyní už je plně obsazená. Aktuálně započatá rekonstrukce má být hotová na konci příštího roku a už nyní je o městské byty zájem. 

Byty vykupují i další města

Svůj bytový fond obnovují i jiná města na severu Čech, většinou vykupují byty na sídlištích. „Záleží samozřejmě na tom, jaká bude cena nemovitostí. I tady na severu cena bytů vzrůstá, takže uvidíme, kolik se podaří bytů vykoupit, každopádně máme na to připraveno zhruba šest milionů korun,“ předesílá náměstek chomutovského primátora David Dinda.  

Opravovaný dům v Mostě radnice po revoluci prodala soukromníkovi, jenže ten do něj za čtvrt století neinvestoval ani korunu. V roce 2015 tři zchátralé domy město koupilo zpět za dvanáct milionů.