TÉMA

Zaměstnanecké benefity

Zástupci firem chtějí, aby stát vyjmul část benefitů z daňového stropu

Dvě pětiny firem od začátku roku omezily zaměstnanecké benefity. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory mezi jejími členy. Učinily tak kvůli lednovému zavedení stropu na daňové zvýhodnění benefitů. Vláda ho nastavila na polovinu průměrné mzdy ročně, tedy asi na 22 tisíc korun. Zástupci firem nyní po státu chtějí, aby část benefitů z daňového stropu od příštího roku vyňal.
7. 5. 2024|

Zaměstnanecké benefity od nového roku omezí dvě pětiny firem, tvrdí Hospodářská komora

Dvě pětiny firem podle Hospodářské komory omezí benefity, které poskytují svým zaměstnancům. Reagují tím na vládní úspory, které snižují limit pro osvobození benefitů od daně. Pomalejší rušení bonusů se podle odborníků bude týkat firem s velkým počtem zaměstnanců nebo těch, kde fungují kolektivní smlouvy. Aktuálně benefity poskytuje 92 procent podniků – ať už ve formě příspěvků na stravování, kulturu, nebo sport.
25. 11. 2023|

Koalice se dohodla na úpravách úsporného balíčku

Vládní strany se dohodly na některých úpravách ozdravného balíčku, které mají neutrální dopad na rozsah konsolidace, oznámil po středečním jednání koalice premiér Petr Fiala (ODS). Koalice například zachová daňové zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů s omezením do výše poloviny průměrné mzdy v předcházejícím období. Zachování daňového zvýhodnění požadovali zaměstnavatelé i odbory. Noviny by nakonec měly mít stejné DPH jako časopisy. Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek k tomu uvedl, že pro další změny sazeb DPH v balíčku, například na kojeneckou vodu či menstruační pomůcky, nebyly všechny koaliční strany.
24. 8. 2023Aktualizováno24. 8. 2023, 19:36|