TÉMA

Vlk obecný

Královéhradecký kraj vydal výjimku na lov problematických vlků

Královéhradecký krajský úřad vydal výjimku na lov problémových jedinců vlka obecného. Nejde o bezprostřední povolení k odstřelu, ale o administrativní rámec, který po vyčerpání všech možností na zapuzení vlka lov umožní. Případný odstřel je až poslední možností a bude mu předcházet posouzení v takzvaném pohotovostním štábu. Opatření se týká sedmnácti honiteb na Trutnovsku. Sdělil to mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. Důvodem rozhodnutí úřadu je ztráta plachosti několika jedinců v Podkrkonoší letos na jaře. Trvalý výskyt vlků byl v minulosti potvrzen v česko-polském pohraničí na severu kraje.
3. 8. 2023Aktualizováno3. 8. 2023, 13:29|

Hašení požáru v Českém Švýcarsku ztěžuje sama příroda

Ničivý požár v okolí Hřenska komplikuje nejen počasí, ale také členitý terén Českého Švýcarska. Místní stromová skladba čítá borovice, buky, duby a smrky. Jejich kořeny zakrývá spadané suché dřevo, hrabanka, borůvčí a suchá tráva. Na řadě míst zůstaly také suché smrky po napadení kůrovcem, což k šíření požáru také přispělo.
27. 7. 2022|

Dopady vyhánění dingů z přírody jsou viditelné z vesmíru, ukázaly satelitní snímky

V australských oblastech, ze kterých lidé vyhnali psa dinga, se hůř daří vegetaci. Je to přitom viditelné i z vesmíru. Poukázala na to nová analýza satelitních snímků, jejíž výsledky publikoval časopis Landscape Ecology.
28. 2. 2021|

Návrat vlka. Dokument nabízí dva rozdílné pohledy chovatelů ovcí

V 19. století jsme ho vyhubili, teď se vlk vrací do českého pohraničí. Budeme ho tolerovat nebo ho vyhubíme znovu? Dokument Návrat vlka nabízí rozdílné pohledy dvou chovatelů ovcí. Jeden z nich bere vlka jako součást přírody a na jeho přítomnost si zvykl, druhý je bytostně přesvědčen, že do zemědělské krajiny nepatří a měl by zůstat v rezervaci.
21. 6. 2020|

Vlci se vrací do českého pohraničí. Příroda vítězí, chovatelům ovcí to ale radost nedělá

Vlk obecný původně žil na celé severní polokouli, během posledních staletí ho ale lidé zvládli ve většině Evropy téměř vyhubit. Na území České republiky se začal znovu objevovat až v posledních letech –⁠ a dokument Návrat vlka, který budou moci diváci sledovat na ČT24 v neděli 21. června večer, nabízí rozdílné pohledy chovatelů ovcí na přítomnost tohoto zvířete v krajině.
18. 6. 2020|