TÉMA

Protilátka

Ústavní soud vyhověl stížnosti na pandemické omezení pro žáky. Poprvé rozhodoval předseda Baxa

Nejvyšší správní soud (NSS) se musí znovu zabývat návrhem na zpětné vyslovení nezákonnosti pandemického opatření z dubna 2021, které podmiňovalo účast na školní výuce negativním testem na covid-19, případně očkováním nebo prodělanou nemocí. Ústavní soud (ÚS) ve středu podruhé vyhověl stížnosti podané jménem dětí, které nemoc prodělaly a měly laboratorně potvrzené protilátky. Sporné opatření ale výjimku pro lidi s protilátkami neobsahovalo, děti se tak musely dvakrát týdně testovat.
8. 11. 2023|

Němečtí lékaři testují novou léčbu chronického lupusu. Pomohla všem pěti pacientům ve studii

Vědci v Německu pracují na novém způsobu léčby chronického onemocnění lupus. Ve studii, která vyšla v polovině září, uvedli, že byl úspěšný u všech pěti pacientů, u nichž jej nasadili. Věří, že výsledek testované látky je dostatečný, aby ve výzkumu pokračovali a použili ji i u dalších pacientů.
21. 9. 2022|

Vědci vytvořili protilátky proti covidu ve slepičích vejcích

Vědcům z Kalifornské univerzity v Davisu se podařilo vytvořit protilátky proti viru SARS-CoV-2 ve slepičích vejcích. Protilátky získané z vajec by mohly být použity k léčbě covidu, nebo jako preventivní opatření pro osoby vystavené této nemoci. Studie vyšla v odborném časopise Viruses.
14. 7. 2022|