TÉMA

Povodně 2002

Reportéři ČT: Fotil přátele svých rodičů. Ondřej Němec zachytil zrod českého disentu 70. let

V lednu před 46 lety začaly represe komunistického režimu proti jeho odpůrcům. 6. ledna skončil ve vězení Václav Havel, jeden z ideových tvůrců Charty 77, jejíž text krátce předtím vznikl. Obrazových svědectví z té doby je velmi málo. Tehdy sedmnáctiletý učeň reprodukční grafiky Ondřej Němec si fotil jen tak pro sebe lidi z undergroundu a intelektuály kolem Václava Havla, blízkého přítele svých rodičů. Jeho autentické svědectví z té doby zpracoval pro Reportéry ČT David Vondráček.
10. 1. 2023|

Záleželo na každém slovu, lidem jsme dělali psychology, vzpomíná Míková na povodně 2002

Meteoroložka České televize Taťána Míková v Událostech, komentářích vzpomínala na ničivé povodně ze srpna 2002. Mimo jiné popisovala, že při předpovědích počasí tehdy záleželo na každém slovu a jak členové redakce vyděšeným volajícím suplovali psychology. S vedoucím dispečinku pražského dopravního podniku Janem Cibulkou se shodla, že dnes by už minimálně informování o obdobně rozsáhlé velké vodě bylo jednodušší.
16. 8. 2022|
Povodně 2002

Před 20 lety smetla povodeň jihočeské Metly. Místní postavili nové domy i hráz, vzpomínky ale zůstávají

Přestože má Metelský rybník novou hráz už od roku 2004, obyvatelé obce Metly na Strakonicku nezapomínají na události z roku 2002 ani po dvaceti letech. V Metlách a Předmíři tehdy povodeň zlikvidovala osmnáct domů a další objekty poničila. Až na jednu rodinu se všichni obyvatelé do obce vrátili a postavili nové domy.
13. 8. 2022|

Před dvaceti lety zasáhly Česko ničivé povodně

Přesně před dvaceti lety vytrvalý déšť rozvodnil hladiny řek v Česku a spustil ničivé povodně. Destruktivní byly zejména pro jih Čech. Katastrofu nepřežilo sedmnáct lidí, téměř čtvrt milionu lidí muselo opustit své domovy a v šesti krajích byl vyhlášen nouzový stav. Škody se vyšplhaly nad 73 miliard korun.
8. 8. 2022|